Selecteer een pagina

De corrigerende tik, die bedoeld is om een kind iets niet te laten doen, hem of haar te straffen of het kind juist tot iets te dwingen is al jaren uit. Nog heel lang hebben grote groepen ouders volgehouden dat een dergelijke lijfstraf wel nuttig en doelmatig was door het woord ‘corrigerende tik’ te vervangen door ‘pedagogische tik’. Toch is na veel onderzoek gebleken dat dat de corrigerende tik een vorm van mishandeling is die niet leidt tot correct gedrag en dat  1 keer beheerst slaan, al snel kan leiden tot vaker meppen of tot te hard slaan.

Ouders, niet meer doen. Maar ga op zoek naar andere pedagogische handelingen om je doel te bereiken, zoals het belonen van goed gedrag, het geven van een time-out of zelf even een time-out nemen, uitleggen aan een kind dat iets niet mag, het kind laten leren van de natuurlijke gevolgen van zijn gedrag en ga zo maar door. Maar dat valt niet altijd mee. Het blijkt dat 80% van de ouders hun kind nog wel eens een tik geeft.

Nu zijn er naast corrigerende tikken ook corrigerende maatregelen. Dit is een handeling die wordt genomen om de schade van een actie af te handelen of een fout weer recht te zetten. Een corrigerende maatregel is bijvoorbeeld het kind zelf zijn rommel op te laten ruimen nadat hij zijn hele legokist heeft omgegooid en er daarna niet mee heeft gespeeld of om zijn excuses aan te bieden aan zijn broertje die hij een duw heeft verkocht.

Soms kun je echter beter een preventieve maatregel in te voeren, om problemen te voorkomen, dus tussen je kinderen in gaan zitten aan tafel zodat ze niet ongewenst aan elkaar kunnen komen of het antieke vaasje van oma hoog op een plank zetten zodat de kinderen tijdens het spelen hem niet om kunnen gooien.

En wat doen wij nu met ons eigen gedrag, hoe corrigeren wij onszelf. Vaak leren we van onze fouten, dus zit daarin de correctie. Toen ik ooit tijdens mijn studie trots aan een hoogleraar vertelde dat ik tijdens een gesprek met een patiënt geen fouten had gemaakt zie hij  ‘jammer, dan heb je ook niets geleerd’.

Recent zat ik bij een theatervoorstelling van Sara Kroos en zij had het over corrigerend ondergoed, niet om je een handje te helpen om je lekker te voelen in je favoriete outfit, of het nu gaat om buik, billen, benen, taille of heupen. Zij had het over ondergoed dat je corrigeert bij bv. je Nederlandse taalgebruik en je laat weten wanneer je dt gebruikt in plaats van alleen een d of alleen een t.

Mijn Nederlands is wel voldoende, maar hoe graag zou ik corrigerend ondergoed hebben welke je kunt instellen op eten, dus als je te veel of te ongezond eet, je een stroomstootje krijgt of ondergoed ter bescherming tegen te veel stress of een te volle agenda of tegen extreme woede. Het zou geweldig zijn als corrigerend ondergoed gebruikt kan worden om de corrigerende tik te voorkomen, dus bij boosheid en frustratie naar je kind jou verplicht om eerst tot 10 te tellen of even een time out te nemen op de trap.

Kortom, goedwerkend corrigerend ondergoed kan de oplossing zijn voor het overbodig maken van een pedagogische tik. Ik zal er eens patent op aanvragen.