Selecteer een pagina

Wel naar een begrafenis

Deze quote van Saskia Noort kwam ik pas tegen toen ik in een wachtkamer in ‘De Linda’ zat te bladeren.

Ik ben even wat gaan lezen over Saskia Noort, in de hoop en verwachting dat ze het had over een doorleefd advies. Ze schreef ze op haar 50e het boek ’50 Dingen die ik blijf doen’, zoals het dragen van mouwloze truitjes en korte rokjes, ook als je niet meer strak in je vel zit. In haar boek ‘Hoe nu verder’ schreef ze als single over onder andere daten na het #MeToo-tijdperk. Ondanks haar date ervaring van de afgelopen jaren is ze nog niet gekomen tot de gouden tip. Ze heeft, voor zover ik weet, na haar scheiding in 2008 nog niet een nieuwe grote liefde gevonden.

In mijn omgeving ken ik nogal wat mensen die elkaar wel gevonden hebben via een datingsite. Jaren geleden was er nog geen selectie van woonplaatsen of provincies, dus als ik een stel ontmoette die oorspronkelijk ver van elkaar af woonden dan vroeg ik; ‘jullie kennen elkaar waarschijnlijk via een datingbureau, -site’ En meestal was dat dan zo.

Vroeger stonden er in de krant zogenaamde ‘contact c.q. huwelijksadvertenties’. Iemand omschreef zichzelf en gaf aan welke wensen er waren met betrekking tot een eventuele geïnteresseerde. Als iemand gescheiden was, schreef hij of zij ‘schuldloos gescheiden’, wat zoveel betekende als, mijn ex heeft overspel gepleegd en of heeft mij ‘kwaadwillig verlaten’ en ik kan er dus helemaal niets aan doen, dat ik gescheiden ben en daarom heb ik ook recht op een nieuwe partner. Iemand ziet zichzelf dan als slachtoffer van de ex-partner.

Goed, deze advertenties bestaan volgens mij niet meer en zo’n streng onderscheid tussen dader en slachtoffer maken we over het algemeen niet. De koek was op, meestal eerst voor haar, toen de man nog in de ontkenningsfase zat en zijn huwelijk nog een 7 gaf en zij al een 3. En na een tijd van ‘herpakking’ of liever gezegd herstel, gaan singles regelmatig op zoek naar een nieuwe partner.

En dat kan onder andere via een van de vele datingsites. Eerst moet je duidelijk hebben wat je wilt en dan maak je een keuze. Dus zoek je iemand met een universitaire opleiding, een Christen of een Moslim, iemand van boven de 50, of iemand van boven de 50 die hoog opgeleid is, zoek je een scharrel of echt een serieuze relatie.

Ook jonge mensen daten veel via sites, of nog vaker via apps, soms met snel succes, maar meestal duurt het een poosje voordat er iets liefdevols tussen 2 mensen ontstaat. Het is natuurlijk ook geen bestelling van de Albert Heijn, waarbij de gewenste producten al binnen een paar uur worden geleverd. Soms heb je een wat langere adem nodig. Als je dat niet hebt, kun je moedeloos stoppen en een hond nemen, zoals ik pas hoorde van een jonge dame die als snel uitgekeken was in de dating wereld. Je kunt ook moed houden of weer eens je vleugels uitslaan op andere plekken.

‘Ga eens naar een begrafenis’. ‘Ja’ zul je misschien denken ‘dat is toch geen plek om te daten’. Dat is waar, maar begrafenissen worden wel vaak gezien als reünies, waar je mensen tegen kan komen die je al lang uit het oog verloren was. En hoe vaak ontstaat er niet een relatie tussen mensen die elkaar nog van vroeger kenden.

Eigenlijk is het de tip: trek erop uit, ga naar plekken waar je andere singles kunt ontmoeten, of liever gezegd ‘zou kunnen ontmoeten’, maar waar het ook prima is als je die daar niet (direct) tegenkomt. Dus plaatsen waar je graag bent, op een sport of op een werkplek, op een vereniging of andere sociale plek, waar jij je op je gemak voelt, ook als je alleen komt en alleen weer weggaat. Daar laat je je leukste zelf laten zien en wordt je gezien en vind je daar niet iemand om mee te daten, dan heb je in elk geval een goede tijd met elkaar. Maar, dat kan ook zijn op een begrafenis, ook een plek om te ontmoeten, een plaats waar je contacten kan leggen of relaties nieuw leven kunt inblazen, als je afscheid hebt genomen van iemand die zijn of haar laatste adem recent heeft uitgeblazen.