Selecteer een pagina

Wat is de overeenkomst

De overeenkomst tussen homofoob en homoniem is het woord “homo”. Dit woord, (in het latijn: mens) is een geslacht binnen de familie van de mensachtigen. Volgens de evolutietheorie is de moderne mens de enige nog levende soort van dit geslacht. Ook wel genoemd: de homo sapiens, ofwel de verstandige mens. Maar hoe verstandig is die mens. Een Foob is iemand die niet houdt van, of bang is voordoor het grondwoord genoemde, volgens ‘wiktionaru.nl’ en een fobie is de angst op zich. Zo is een eurofoob sterk tegen de Europese Unie, een Islamofoob is iemand met een grote afkeer van of angst heeft voor de Islam, een claustrofoob is bang voor kleine ruimten, een xenofoob is bang voor vreemdelingen en een homofoob is bang voor mensen.

Maar wacht even, homo betekent dan wel ‘mens’ in het Latijn, maar in het oude Grieks betekent het ‘gelijk’. Daarom wordt homo, of homoseksueel, gebruikt voor een persoon met een romantische of seksueel verlangen naar mensen van de eigen sekse. Dus je zou kunnen zeggen dat het woord homo een homoniem is, 1 woord met verschillende betekenissen, dus ‘mens’ en ‘homoseksueel’. Hoe zit het met het woord foob. Foob komt van fobie en betekent angst. Zijn foob en angst dan synoniemen. Angst is een natuurlijke reactie op een situatie of een object die ons beschermt tegen eventuele schade. Een fobie is een onevenredige reactie van angst, ook als blijkt dat de angst ongegrond is (Mindlercare.com).

Maar wie bepaald dat. Ga jezelf eens na. Waarom ben je deze blog gaan lezen. Omdat het je gewoonte is, of omdat je nieuwsgierig bent en wat heeft je nieuwsgierigheid dan gewekt? Was het de titel of het plaatje en waar ben je dan nieuwsgierig naar, naar mijn mening over homoseksualiteit of naar het woord ‘homoniem’ of was het de foto die je aandacht trok of misschien wel de combinatie van de titel en de foto.

 Over de foto wil ik het ook nog wel even hebben. Wat kwam er bij je op toen je de foto zag. Dacht je aan velden met bloemen, aan de regenboog, aan het verbond tussen God en mensen, aan de hoop dat er een einde komt aan een moeilijke periode in je leven. Of dacht je aan de LHBTIQ+ vlag. De betekenis die je eraan geeft, kan zeer divers zijn. Een beeld kan dus net als een woord verschillende betekenissen hebben. Zo kan een beeld een exacte projectie zijn van iets, maar ook de nabootsing van een gefantaseerde werkelijkheid.

Nu nog even terug naar de homoniemen. Je komt ze vaak tegen als je kruiswoord of Zweedse puzzels maakt. Een bekend voorbeeld is het woord ‘bank’, dat is een meubel om op te zitten of een plaats waar je je financieren regelt. Maar wat nu als je je financiën regelt zittend op de bank of als je een relatie hebt met een collega die op dezelfde bank werkt als jij, een zogenaamd bankstel.

Ik heb opgezocht welk woord het meeste betekenissen heeft en dat schijnt het woord ‘van’ te zijn. Dit woord wordt dan geen homoniem genoemd maar een polyseem. Dit woord heeft 61 betekenissen (Knups.nl), onder anderen ‘naar’, ’tot’, ‘voor’, maar ook bestelauto of bestelwagen.

En hoe zit het nu internationaal. In zowel het Engels, als het Frans, het Duits als Spaans, en vast in nog wel meer talen wordt het woord homo gebruikt, net als bij ons. Zoek je verder dan vind je de meest vreemde woorden en uitdrukkingen gebruikt voor ‘homo’. Maar welk woord zou nu het meeste voorkomen in de wereld. Ik dacht zelf altijd Coca Cola en Halleluja, maar vandaag las dat het woord ‘oké’, aldus op verschillende wijzen gespeld, wereldwijd bovenaan de lijst staat en dat vind ik wel oké. Beter dan het woord ‘UH’, dat in Nederland op de vierde plaats staat.

Homo is dus mens, homofoob is een onnatuurlijke angst voor homoseksualiteit, het woord homo is een homoniem, een regenboog heeft vele betekenissen en wat vind ik hier allemaal van: Ik vind het wel oké of uuuuhhh