Selecteer een pagina

Hoe meer kans op muggensteken

Het belooft een warm weekend te worden. Voor veel mensen een genot, voor anderen een hel. De meeste mensen hebben er een wat meer genuanceerder idee bij. Bijvoorbeeld: ‘lekker warm maar slecht slapen’, ‘in huis niet te harden, maar wel lekker in het bos’, ‘lekker naar het strand, maar oppassen voor verbranden’, ‘slapen met de ramen open, maar wel meer kans op muggen’.

En over die muggen wil ik het toch even hebben. Mensen reageren heel wisselend op de aanwezigheid van muggen in de slaapkamer. Ikzelf denk ‘oh, een mug, laat hem gezellig zijn gang gaan’.  Andere mensen worden agressief en moeten de mug eerst te grazen nemen voordat ze zich weer aan de slaap kunnen overgeven.

Vooral het gezoem van de mug en de angst dat ze geprikt zullen worden kan mensen ‘gek’ maken. Nu eerst maar even wat informatie, gevonden op ‘libelle.nl’. Het blijkt namelijk dat muggen helemaal niet zoemen, in elk geval niet met hun mond. Wat wij horen als gezoem is niets anders dan de vleugels van de mug die, let wel: 400 keer per seconde op en neer gaan. Ik vraag me af hoe ze dat hebben kunnen meten, maar dat zal wel in een lab en niet in de slaapkamer zijn geteld. Dit is dus ook de verklaring waarom een mug niet zoemt als hij stil zit, want dan bewegen zijn vleugels niet.

Nu zijn muggen ook nog heel ‘intelligent’. Ik zet het tussen aanhalingstekens want ik denk niet dat dat het juiste woord is. Muggen kunnen niet echt goed nadenken of hebben volgens mij ook geen reflectief vermogen. Wat ze wel kunnen, volgens entomoloog dr.ir. Bart Knols, de zogenaamde muggenprofessor, is zich oriënteren op lichaamsgeuren. Zo wordt een mug vooral blij van uitgeademde lucht en kooldioxide. Dit is een mogelijke verklaring waarom muggen rond je hoofd vliegen als je in bed ligt. Ook is het natuurlijk vaak zo dat je hoofd vaak het enige niet bedekte lichaamsdeel is. Lig je met je benen boven de dekens, dan lopen ook je benen gevaar lek geprikt te worden.

Er is nog veel onderzoek nodig, maar er wordt verondersteld dat een mug aan je uitgeademde lucht kan meten of je in je REM-slaap zit, dus in een diepe slaap. Hoe dieper de slaap, hoe minder kans dat je wakker wordt van het lawaai van 400 vleugelslagen per seconde. Word je namelijk wel wakker, dan moet menig mug voor zijn leven vrezen, omdat veel mensen moordlustig op muggen reageren, als die om hun hoofd vliegen.

Maar muggen die de nacht overleefd hebben, zijn van een drukke nacht van bloed zuigen en vluchten, soms zo uitgeput dat ze overdag hun slaap inhalen. Ze schijnen wel 16 tot 19 uur te slapen, en dan pas fit genoeg zijn voor de volgende nacht vol met avontuur.

En nu nog iets over de muggenbult. Op ‘kampeermeneer.nl’ las ik dat een muggensteek eigenlijk een wondje is in de huid die ontstaat doordat een mug een beetje speeksel met antistollingsmiddel in je huid spuit, zodat hij, of liever zij, want alleen damesmuggen steken, rustig de tijd heeft om bloed op te zuigen. Dit middel, histamine, zorgt voor een allergische reactie, jeuk, zwelling en een rode kleur. Nu is de een meer gevoelig voor histamine en daar schijnt niet veel aan te doen te zijn. Het is het gevolg van DNA en domme pech, zoals zoveel in het leven.

En dan nog een laatste advies. Ga vooral niet krabben bij jeuk. Beter is het om bijvoorbeeld Azaron, tandpasta of azijn op de gevoelige plek te smeren. Het schijnt dat mensen vroeger een koperen cent op de muggenbult legden en deze eventueel vastplakten met een pleister. Ik heb niet kunnen vinden of een eurocent ook behulpzaam kan zijn om de jeuk van een muggenbult te verzachten.

Kortom, genoeg wetenswaardigheden over onze zomerse vrienden en/of vijanden. Doe ermee wat je goed dunkt en slaap lekker, ook in warme zomernachten.