Selecteer een pagina

Ik knipper zo’n 13.500 keer per dag met mijn ogen.

Ik besta ongeveer 2.000.408.143 seconden. Hoe belangrijk kan het zijn, maar ik ben vandaag precies 23.245 dagen oud, ofwel 63 jaar, 7 maanden en 22 dagen. Toen ik werd geboren was het een redelijk zonnige fris warme dag, maximaal 19.3 graden Celsius met bijna 3 uur en 3 kwartier zon. De lucht was half tot zwaarbewolkt, er was een matige wind (3 Bft) met vrij krachtige windstoten tot 31 km/u.

Verder is mijn geschatte slaaptijd, (volgens calculator-online.net) 21 jaar. Bizar om te bedenken dat ik in mijn leven minstens 21 jaar lang slapend heb doorgebracht. Volgens mij slaap ik meer dan de meeste mensen om mij heen, dus tel er maar een paar jaar bij op.

Wat ook bijzonder is, is mijn geschatte lachtijd. Ik zou in mijn leven ongeveer 232450 keer hebben gelachen. Ik denk zelf dat ik daar wel bovenuit kom.

En nu dat oogknipperen: 23.245 dagen maal 13.500 keer is 313807500. Wat een getallenreeks. Maar wat heb je er nu aan.

De uitdrukking in een oogwenk komt niet uit het niets (ru.nl). Oogknipperen duurt namelijk maar een tiende deel van een seconde en is ongeveer de snelste beweging die wij met ons lichaam kunnen maken.

Wij knipperen met onze ogen om ze te beschermen tegen dingen van buitenaf en om onze ogen vochtig, dus schoon te houden. Nu blijkt dat we vaak veel meer knipperen dan nodig is om onze ogen schoon te houden. We knipperen zelfs 2 keer zoveel met onze ogen als we een lastig klusje doen of als we een ingewikkeld gesprek houden. En zo knipperen we weer veel minder als we ons focussen op een film of tijdens het lezen van een boek. Ook wordt ons knipper tempo beïnvloed door onze emoties. Zijn we opgewonden, boos of vermoeid dan knipperen we ook meer met onze ogen, dan wanneer we in rust zijn.

Over God wordt in de bijbel, in Psalm 30 vers 6 gezegd ‘Zijn woede duurt een oogwenk, Zijn liefde een leven lang’.  Ik las dat God niet boos werd op Adam en Eva. Hij was ook niet boos ten tijde van de Zondvloed. Gods boosheid zien we pas in de bijbel als Mozes voor de 5e keer een excuus bedenkt om onder Gods roeping uit te komen. Gods boosheid leidde niet tot een woede-uitbarsting of tot wraak. Over Mozes wordt gewoon verteld (in cvandaag) dat God boos was en dat hij daarna Mozes tegemoetkwam.

Verder staat er ook dat God ‘lang van neus’ is. Het Hebreeuwse woord voor toorn (ap) wordt weergegeven als neus. Daarmee wordt bedoeld dat Hij ‘een lange adem’ heeft en niet snel toornig wordt. Maar toorn is toch iets meer beladen dan boosheid. De Hebreeuwse uitdrukking yikhar’ap (boos worden) komt 56 keer voor in de bijbel voor en betekent ‘hete neus’.

Nu begrijp ik waarom God geduldig is, ‘lang van neus’ wordt genoemd: het duurt lang voordat zijn neus heet wordt, dat wil zeggen, voordat hij boos wordt. En dan duurt zijn boosheid slechts een oogwenk.

Helaas kan ik daar niet aan tippen. Als ik per dag al 13.500 keer met mijn ogen knipper, heb ik dan ook 13.500 keer de kans dat ik boos word. En hoe zorg ik ervoor dat mijn boosheid me niet in de greep houdt, maar dat hij snel weer voorbij is, het liefst in een oogwenk.

Het tweede deel van de Psalm zegt: ‘zijn liefde duurt een leven lang’. Ook dat is mijn streven, een leven lange liefde voor mijn geliefden en andere naasten. Ik doe mijn best, maar soms is het lastig, maar gelukkig weet ik wel dat Gods liefde voor jou en mij een leven lang duurt.

Of je dit gelooft of niet, het is in elk geval wel voor ons allen een streven om onze boosheid in te korten en onze liefde lang te laten duren. Dan zullen we meer lachen en beter slapen, dus onze lach en slaapscores zullen stijgen en wie wil dat nu niet.