Selecteer een pagina

Welke quote past bij jou

“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”. Een veel gehoorde quote die ten onrechte wordt toegeschreven aan Pippi Langkous (Kjoek.nl). In werkelijkheid staat er in het boek, Pippi Langkous gaat aan boord in het hoofdstuk Pippi gaat boodschappen doen het volgende: “Allereerst zou ik een piano willen kopen.” “Ja maar Pippi”, zei Tommy, “je kunt toch niet pianospelen?” “Hoe kan ik dat nou weten als ik het nog nooit geprobeerd heb”, antwoordde Pippi. “Ik heb nog nooit een piano gehad om het te proberen. En laat ik je zeggen, Tommy, pianospelen zonder piano, dat kost ontzettend veel moeite om te leren.”

Dit is al veel realistischere versie van de bekende quote die in de eerste zin staat. Maar in beide gevallen kan het levensgevaarlijk zijn, als het niet piano spelen zou betreffen maar bijvoorbeeld het besturen van een vliegtuig of het doen van een operatie, zonder ervaring. Deze, ten onrechte aan Pippi toegeschreven, quote blijkt onrealistisch voor bijna alles wat wij in dit leven leren en kunnen. Er is altijd oefening en training voor nodig, de juiste hulpmiddelen, een goed voorbeeld en nog veel meer. Denk aan het leren lezen en schrijven, het beoefenen van een sport, het leren van een vak en zelfs het leren omgaan met anderen, met jezelf, en met het leven.

Deze quote lijkt dus niet geschikt als levensmotto of persoonlijke quote. Ik ben eens gaan nadenken over de vraag of ik een uitgesproken levensmotto heb en eerlijk gezegd kwam ik daar niet goed uit. Ik heb wel een aantal korte wijsheden waarnaar ik probeer te leven, maar eerlijk gezegd vind ik het best heel privé om die te delen. Ik denk bijvoorbeeld aan “leef vandaag”, echter is dat meer een streven en vaak leef ik toch meer in mijn verleden dan echt in het moment. Of “wil je meer ontvangen, dan moet je meer geven”. Dit lukt me beter om na te leven, in bijvoorbeeld vriendschappen en andere betekenisvolle relaties. Natuurlijk geldt dat niet voor elk contact, maar gelukkig levert het geven op zich vaak al een beetje geluk op en als je dan ook nog wat terugkrijgt, dan bof je helemaal.

Ik zou nog lang kunnen nadenken en tot nieuwe quotes komen, maar waarom zou ik niet gebruik maken van reeds bestaande quotes van grote en kleine denkers. Dit is ook al een motto namelijk; “je hoeft niet het wiel opnieuw uit te vinden”, maar ook “er is niets nieuws onder de zon”, dus wat ik bedenk is altijd al eerder door anderen bedacht.

Op citaten.net zag ik dat er wel 385 citaten van Goethe zijn die tot quotes of levensmotto’s zouden kunnen worden gerekend. “En niemand weet hoe ver zijn krachten reiken, totdat hij ze geprobeerd heeft” doet me toch een beetje aan Pippi denken. Een andere quote van Goethe die me ook aanspreekt is de volgende: “Alles is simpeler dan de mens zich kan voorstellen en tegelijk ingewikkelder dan hij kan begrijpen”. Wel even een doordenker en tegelijk bewijst het doordenken de waarheid van deze uitspraak.

Ook Shakespeare was een groot denker. Van hem komt onder anderen: “Luister naar ieders kritiek, maar behoud uw eigen oordeel” en de bekende “je wens is de vader van je gedachte”. Daarmee wordt bedoeld dat je iets gelooft omdat je wenst dat het zo is. Eigenlijk is dit meer een spreekwoord dan een motto op zich. Maar ik denk dat als je een bepaald spreekwoord veel gebruikt, het vanzelf een levensmotto of een quote wordt. Zo zou je ook kunnen geloven dat je iets kunt omdat je het nog nooit gedaan hebt. Dan is de wens ook de vader van de gedachte. Maar hoe ga je om met tegenslagen die daarvan het gevolg zijn. Daar is vast ook wel een goede quote voor te vinden.

Zo las ik op citaten.net de quote: “de wens is de moeder van de teleurstelling” van Alexander Pola. Daarmee wordt bedoeld: door weinig van anderen te verwachten bespaart men veel teleurstelling.

Het lijkt als of de ‘vader’ veel hoopt en verwacht en de ‘moeder’ dit niet doet om teleurstellingen te voorkomen. Volgens mij ligt de waarheid in het midden. Blijf hopen en verwachten, van jezelf, van relaties, van prestaties, en van het leven, maar brand (jezelf en de ander) niet af als je wordt teleurgesteld. Ben je teleurgesteld, wees je dan bewust van hoe je daarop regeert en probeer vervolgens je verwachtingen bij te stellen waardoor je zelfvertrouwen weer kan groeien. Je teleurstellingen omarmen vind ik zelf wat ver gaan. Maar misschien kun je wel wat hulp gebruiken in het omgaan met teleurstellingen, in de vorm van wat coaching gesprekken of door het volgen van een cursus met lotgenoten.

Het is te hopen dat je, als je kiest voor de cursus, niet het volgende bericht krijgt:

‘De cursus ‘OMGAAN met TELEURSTELLINGEN’ gaat wederom niet door…’