Selecteer een pagina

Of doe je eerst je tuin, je huis en je auto en je fiets?

Toen wij jaren geleden in Sri Lanka waren, keken we regelmatig naar het nieuws. Aan het einde van het nieuwsbericht kwam nog het weersbericht en dat was elke dag hetzelfde en bestond uit slechts één regel, namelijk ‘droog op het hele eiland’. Dit in schril contrast met het weerbericht in Nederland, dat gaat over zon, wind, neerslag, temperatuur en wordt sterk beïnvloed door het jaargetij waarin we leven.

Momenteel is het herfst. Je kunt daarmee bezig zijn door te genieten van de kleuren van de bladeren en van de groenten die in de herfst groeien, zoals pompoenen. Van pompoen kun je heerlijke soep of pastasaus maken, van wilde kastanjes die je kunt vinden op de grond, kun je sop maken om je kleding te wassen, je kunt herfstbloemen plukken of kopen in de winkel om het thuis wat gezelliger te maken, en je neemt afscheid van je zomerkleren en sandalen.

Maar dan is er nog een grote opdracht voor de herfst, namelijk het winterklaar maken van je tuin, als je die hebt. Dat bestaat uit het klaarmaken van je gazon voor de winter, het snoeien van bomen en struiken, het poten van bollen die in de lente opkomen en het opruimen van rommel. En tegenwoordig is het ook heel ‘ECO’ om een insectenhotel in je tuin te maken, voer voor vogels op te hangen en misschien wel je tuin aantrekkelijk te maken voor egels. Voor dit laatste kun je zogenaamde egelpakketten kopen, waarin alles zit wat het leven voor egels in jouw tuin aantrekkelijk maakt.

Maar met die tuin ben je er nog niet. Tegenwoordig moet je ook je huis winterklaar maken. Het gaat dan vooral om het isoleren van je huis, zorgen voor voldoende licht, door bijvoorbeeld je lievelingsstoel voor het raam te zetten. Verder is het belangrijk om je huis goed te luchten, ook in de winter, om schimmelvorming zoveel mogelijk te voorkomen.

Verder is het misschien tijd om weer eens opruiming te houden in je huis, nu je vanwege de komende winter toch meer tijd thuis door zult brengen. Ik denk bijvoorbeeld aan het doorspitten van de voorraadkast, het uitzoeken van je kledingkast of zoals wij thuis momenteel onze boekenkasten aan het opruimen zijn. Een deel daarvan verdwijnt in de kliko voor oud papier, een ander deel gaat naar de kringloop en natuurlijk houden we ook een gedeelte voor ‘de heb’, om zelf te lezen of om uit te lenen of weg te geven.

En dan zijn we er nog niet. Onze fietsen moeten ook nog winterklaar worden gemaakt. De remmen moeten worden gecontroleerd, de banden moeten nog genoeg profiel hebben en natuurlijk moet de verlichting goed zijn. En wat dacht je van het winterklaar maken van je auto. Neem je winterbanden of niet, heb je nog voldoende antivries, hoe is het met je bandendruk, zijn je ruitenwissers nog oké? En de beste tip die ik tegenkwam is: leg oude sokken met vocht absorberende kattenbakkorrels in je auto dashboard. Dit schijnt een goede remedie te zijn tegen het beslaan van ruiten.

En nu nog jezelf klaar maken voor de winter. Dat zal niet voor iedereen meevallen. Veel mensen hebben last van de lange donkere dagen, hebben een eenmalige of elk jaar terugkerende winterdip, zien helemaal niet uit naar Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw maar hopen dat het maar snel weer lente mag worden. Om de winterdip te lijf te gaan gebruiken sommigen een daglichtlamp, anderen nemen hun toevlucht tot pillen en weer anderen proberen zoveel gezond mogelijk te eten, voldoende te bewegen, regelmatig naar buiten te gaan en voldoende ‘onder de mensen te komen’. Een rare uitdrukking trouwens ‘onder de mensen komen’. Bedoeld wordt ‘andere mensen ontmoeten’. Lekker makkelijk, moet je wel genoeg andere mensen kennen en moet het ontmoeten van andere mensen ook leiden tot positieve gevoelens, anders kom je ‘van de regen in de drup’. Dat bekent dat je uit een onaangename situatie probeert te komen, waarbij het resultaat is dat je in een andere vervelende situatie komt.

Kortom, de herfst geeft ons vele taken. We dienen onze tuin, ons huis, onze auto, onze fiets en onszelf winterklaar te maken. Soms lijkt het me heel aantrekkelijk, maar misschien ook wel een beetje saai, om in een land te wonen zonder jaargetijden. Dan weet je precies waar je aan toe bent en hoef je je nooit voor te bereiden op getijden die weer nieuwe activiteiten met zich meebrengen en vaardigheden van je vragen. Maar je kunt je ook niet verheugen op de aantrekkelijke kanten van een komend jaargetij en is je klimaatervaring beperkt tot ‘na regen komt zonneschijn’.