Selecteer een pagina

En dat heeft niets met mijn leeftijd te maken.

Elke leeftijd heeft zo zijn charmes, maar ook zijn uitdagingen. Volgens ‘omgaanmetemoties.nl’ bestaat ons leven uit verschillende fasen en heeft elke fase zijn eigen mogelijkheden. Ook de overgang van de ene naar de andere fase kan leiden tot positieve en negatieve gevoelens en ervaringen. Bijvoorbeeld, het uit huis gaan en zelfstandig gaan wonen, is voor sommigen een geweldig avontuur, bij anderen kan het juist veel onzekerheid en stress opleveren. Ook het krijgen van je eerste kind, kan bij de ene vooral een blijde verwachting zijn, maar kan bij andere mensen juist leiden tot veel angst voor wat komen gaat.

Sommige veranderingen zijn zichtbaar, zoals het overlijden van je ouders, maar andere veranderingen spelen zich meer af in onszelf, lichamelijk of psychisch. Zoals het veranderen van ons lichaam in elke fase van ons leven. Je kunt denken aan groeien, aan de puberteit, hormonale veranderingen, zwangerschappen, maar ook ziektes die je doormaakt of handicaps die je oploopt en het verouderen van ons bewegingsapparaat en onze hersenen.  En al deze veranderingen hebben ook invloed op de manier waarop je in het leven staat.

Natuurlijk verandert er ook veel in het zichtbare leven, bijvoorbeeld studeren, het krijgen van een baan, een vaste relatie, een huwelijk, een gezin met kinderen en daarna het lege nest. Maar ook het ouder worden, beperkingen die dat met zich meeneemt, ouderdomskwalen en het naderen van de dood.

Maar goed, hoe zit het nu met mij vandaag.

Gisteren, 18 oktober, was het de dag van de menopauze, ofwel de internationale dag van de overgang. Volgens ‘nouveau.nl’ zitten ruim 1,4 miljoen werkende vrouwen in de leeftijdsfase waarin de overgang een rol speelt. Zij gaan uit van de leeftijd tussen de 45 en de 60 jaar. Veel vrouwen kampen met milde of forse overgangsklachten, zoals hartkloppingen, slapeloosheid, opvliegers, vergeetachtigheid of zelfs depressieve klachten.

Maar dat was gisteren; de nationale dag van de menopauze. Ik behoor niet meer tot de genoemde leeftijdsgroep en prijs me gelukkig dat ik nauwelijks overgangsklachten heb gehad.

Maar morgen is het weer zover, dan is het namelijk orteoporosedag. Volgens de ‘osteoporosevereniging.nl’ hebben ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland last van zwakke botten. Helaas ben ik daar 1 van. Vooral vrouwen en 50-plussers lijden aan deze kwaal en zullen eerder iets breken bij een val en langzamer herstellen.

Gelukkig is er wel wat aan te doen om menopauze en osteoporose problemen aan te pakken, waardoor je kunt proberen de gevolgen binnen de perken te houden, zoals door goede voeding, voldoende bewegen en soms medicatie.

Maar vandaag is het 20 oktober en wordt er nationaal en internationaal geen aandacht gegeven aan welke ziekte, aandoening of levensfase dan ook. Wat een feest, vandaag doe ik ook of ze niet bestaan, eindelijk een dag zonder door de kalender voorgeschreven ellende. En binnenkort wordt het vanzelf weer de internationale dag van de beroerte of wereld psoriasis dag. Maar gelukkig krijgen we eerst nog de dag van de boerenkool (24) van de vlaai (25 oktober). Dus genoeg om naar uit te kijken.