Selecteer een pagina

Nutteloze feiten

Toen ik voor deze blog op zoek ging naar ‘de (internationale) dag van’ kon ik bij 2 augustus niet veel bijzonders vinden. Ik realiseer me dat, wanneer ik wel iets vind, het vaak gaat om nutteloze feiten. Veel blogs van mijn hand staan er vol van, dus vandaag maak ik er maar een speciale dag van namelijk ‘mijn dag van de nutteloze feiten’.

Zo vond ik dat in 1961 de Beatles voor het eerst optraden op 2 augustus. Wat heb je er in vredesnaam aan om dit te weten. Volgens mij helemaal niets. Het levert mij geen financiële meevaller op of een tijdelijk geluksgevoel, het verandert mijn leven niet in positieve of in negatieve zin, deze kennis leidt eigenlijk tot niets.

Alhoewel, bij mij leidt het toch tot een nieuwsgierigheid naar meer nutteloze feiten, over zaken waar ik niets van weet of wist, over dingen die mij ook nog nooit hebben geïnteresseerd, maar die me vandaag ineens bezighouden. Een soort vakantiemodus, in de vakantie doe je vaak ook dingen waar je anders niet over nadenkt of toe komt en ben je ineens geïnteresseerd in de geschiedenis van en kerkgebouw of lees je een boek, niet omdat je het onderwerp zo interessant vindt, maar gewoon omdat je het lekker vindt, ontspannen een boek te lezen, ook al word je er niet veel wijzer van.

In het boek ‘999 feiten waar je meestal helemaal niets aan hebt’ las ik onder anderen de volgende wetenswaardigheid. Een gemiddelde wolk weegt een half miljoen kilo. Gelukkig valt deze, als hij in regen neerkomt niet op 1 plek en ook niet op 1 moment, anders zou niemand een regenbui overleven. Interessant toch?

En nu even iets heel anders, over sinterklaasgedichten en andere rijmelarijen. Er schijnen 2 Nederlandse woorden te zijn waar (bijna) niets op rijmt. Het eerste woord is ‘herfst’. Op ‘onzetaal.nl’ staat dat er eigenlijk geen Nederlandse woorden zijn die eindigen op -erfts. Zoek je toch een woord, dan moet je een beetje smokkelen. Zo staat in de bundel ‘Ik wou dat ik twee hondjes was’ van Vic van der Reijt:

In de herfst

Zijn de bejaarden op hun sterfst

Dus met wat kunstgrepen kun je toch nog ergens komen. Hetzelfde geldt voor het woord ’twaalf’. Ook daar is geen rijmwoord op te bedenken, omdat ‘lf’ een combinatie van klinkers is die in onze taal weinig voorkomt. Dit komt omdat het woord ’twaalf’ oorspronkelijk komt van ’twa laf’ wat betekent ’twee over’. Wij denken meestal in tientallen, hebben dikwijls 10 vingers en 10 tenen en als je er twaalf hebt, heb je er 2 teveel.

En, wat vind je er tot nu toe van, is deze informatie nuttig of nutteloos. Ik zal nog een paar voorbeelden geven, dan kun je zelf oordelen. Wist je bijvoorbeeld dat:

  1. McDonald’s elke seconde 75 hamburgers verkoopt?
  2. Een vrouw gemiddeld 2 jaar van haar leven in de badkamer doorbrengt?
  3. Je niest met een snelheid van 150 km per uur?
  4. Vierjarigen gemiddeld 437 vragen per dag stellen?
  5. Het geluid van een doorspoelende wc meestal in E-mineur is?

En tot slot, volgens ‘saarmagazine.nl’:

  • Dat 14% van de feiten en statistieken zijn verzonnen.
  • Dat 27% van de mensheid dit niet weet.

Kortom, blog gelezen in 3 minuten, maar er waarschijnlijk niets mee opgeschoten. Maar moet alles wat wij doen echt nuttig zijn of mag het gewoon lekker zijn, lekker even gelezen over onnuttige feiten leverde toch misschien wel wat ontspanning of een glimlach op je gezicht op.