Selecteer een pagina

Kun je je zwembroek door een trouwring halen

Volgens ‘www.dagenvanhetjaar.nl’ is het vandaag Internationale Bikini Dag. Gelukkig is het zomer en best wel mooi weer vandaag dus veel mensen zullen vandaag hun zwembroek, badpak of bikini wel gebruiken. De woorden ‘zwembroek’ en ‘badpak’ zijn goed te herleiden, namelijk een broek om in te zwemmen en een pak om in te (zonne-)baden. Maar met het woord ‘bikini’ is het anders gesteld.

Ik wist wel dat Bikini een eilandengroep was, maar wat de relatie is met de bikini was me nooit duidelijk. Vandaag op de Internationale Bikini Dag tijd voor meer onderzoek.

Eerst even wat geologie. Een atol is een ringvormig eiland, gefundeerd op koraal. Binnen in die gesloten ring (Wikipedia) kan het water zoet zijn, of juist extra zout of brak. Het woord ‘atol’ is afkomstig van het Divehi, de taal die wordt gesproken op de Maldiven. Een bekende atol is Bikini Atol, een eiland in de Stille Zuidzee, waar maar ongeveer 10 mensen wonen. Op 1 juli 1946 vonden op dit eiland kernproeven plaats. Deze sloegen in als een bom.

Vier dagen na deze proeven vond de presentatie van de ‘bikini’ plaats, ontworpen door Louis Réard. Hij was van origine werktuigbouwkundig ingenieur, maar nam in 1940 het lingerie bedrijf van zijn moeder over. Hij hoopte dat zijn ontwerp zou inslaan als een bom en zo kwam de bikini aan zijn naam. Maar zo succesvol was de bikini in het begin helemaal niet. Men was gewend om het lichaam zoveel mogelijk te bedekken in lange zwempakken. De bikini werd daarom gezien als onzedig en in sommige landen verboden. Zelfs de paus bemoeide zich ermee en noemde de bikini immoreel.

Het was dan ook moeilijk voor Réard om een model te vinden die zijn creatie wilde vertonen. Uiteindelijk vond hij een naakt-danseres van 19 jaar oud die dit wel wilde doen.  

Bij het lezen van enkele artikelen over de geschiedenis van de bikini vond ik 2 merkwaardigheden. In het ene artikel in ‘dagvanhetjaar.nl’ staat dat de bikini zo klein was en moest zijn dat hij in een luciferdoosje zou moeten passen. Ik probeer me daar iets bij voor te stellen en gelukkig heb je luciferdoosjes in verschillende maten en ook vrouwen in verschillende maten. Maar toch lijkt het me lastig om een XS model bikini in een luciferdoosje te proppen. Het model was dan ook een ‘string bikini’ bestaande uit 4 driehoeken.

De tweede merkwaardigheid las ik op ‘fitsociety.nl’. De slogan van Réard was ‘een echte bikini moet je door een trouwring kunnen trekken’. Ik heb nog nooit geprobeerd om een kledingstuk door mijn trouwring te trekken, het enige wat ik me kan voorstellen is dat het met een panty kan, maar de rest blijft al snel steken. Nu heb je ook in ringen vele soorten en maten, maar zelf de grootste maat trouwring lijkt me nog te klein om een bikini door te kunnen trekken. Ik zou zeggen, probeer het zelf eens met je bikini, of eventueel je zwembroek of zwempak. Het lijkt me een onmogelijke en frustrerende opgave.

En gebruik deze uitdaging al helemaal niet om te kijken of je voor deze zomer al ‘bikini proof’ bent. Dus zo mager als een lat, zodat je bikini misschien wel door een ringetje is te halen. ‘Bikini proof’ worden staat dan gelijk aan fat shaming. Je schamen voor een te dik lichaam, waardoor je misschien wel nooit een bikini, zwempak, boerkini of zwembroek draagt is ook niet om door een ringetje te halen. Uiteindelijk is het streven naar een gezond gewicht de beste instelling en als dat lukt hoef je ook niet te bang te zijn om niet in een mini bikini te passen, het belangrijkste is dat je badkleding goed bij jou past en ik hoop dat je deze zomer niet binnen blijft omdat niets van je lichaam durft te laten zien.

Ik wens je een fijne zomer.