Selecteer een pagina

De beschermheilige van het internet

Een beschermheilige, ook wel een patroon genoemd, is (volgens Wikipedia) in de Katholieke Kerk een heilige of een engel die wordt beschouwd en vereerd als een beschermer van een stad, land, kerk, voorwerp, beroepsgroep of een individu. Als er sprake is van ziekte of zeer, kan de bijpassende Heilige worden aangeroepen.

Ook komt het voor dat Katholieke ouders hun kind bij het dopen een naam geven van een beschermheilige. Op ‘mens en samenleving.infonu.nl’ las ik over bekende beschermheiligen. Zoals Sint Jozef voor timmerlieden (niet zo vreemd, want Jozef, de vader van Jezus, was een timmerman) en Sint Andreas voor vissers. Ook dit kan ik wel volgen. Ook zijn er heiligen die aangeroepen kunnen worden ter bescherming tegen bepaalde ziekten, zoals Sint Rochus voor de pest (nadat hij zelf van de pest genezen was) en Sint Stefanus voor galstenen.

Ik vraag me af of er ook nu nog nieuwe beschermheiligen kunnen ‘ontstaan’, bijvoorbeeld voor corona. Even googelen en gevonden op bd.nl. Daar las ik dat in het jaar 177 een 16-jarig meisje de marteldood stierf. Zij heette Sint Corona. In het begin van de coronacrisis in Nederland werden parochianen in Utrecht opgeroepen om haar aan te roepen.

Onderzoek in de Katholieke kerk maakt duidelijk dat gelovigen steeds minder de hulp van een heiligen inroepen. Het is niet zozeer het aanbidden van de heiligen an sich, maar vaak wordt bescherming of hulp aangeroepen om mee te bidden voor bijvoorbeeld veilig autorijden of om iets wat je kwijt bent terug te vinden.  

Een bijzonder verhaal las ik over Clara van Assisi, die leefde van 1193 tot 1253 en stichtster was van de orde van de Clarisssen. In Nederland is zij ook vaak vernoemd, bijna iedereen kent wel een Clara of een Claire in zijn of haar omgeving. Twee jaar na haar dood werd Clara van is dat een boodschap, door God gegeven via beelden. Op grond van haar visioenen werd Clara in 1958 tot patrones verklaard van de televisie. Volgens de legende was Clara op het eind van haar leven te ziek om de kerstmis bij te woonde, maar de Heilige Geest zorgde ervoor dat beelden van de viering in haar kamer werden geprojecteerd, zodat ze deze vanuit haar ziekbed toch kon meevolgen.

Maar Clara had meer in haar mars, zo werd ze ook beschermheilige voor onder anderen oogziektes, borduren en wasserettes.

Maar gisteren was het ook een gedenkwaardige dag. Het was namelijk 4 april en dat is de sterfdag van Isidorus van Sevilla. Hij leefde van 560 tot 4 april 636. Isidoor was naast aardsbisschop ook encyclopedieschrijver. Vanwege zijn schrijfwerk werd hij beschermheilige van de catalogus en sinds 2005 ook van het Internet. Maar daarmee zijn we er nog niet. Volgens Wikipedia is hij ook beschermheilige voor computergebruikers, softwareontwikkelaars en studenten.

Dus als je problemen hebt met je computer, met internet of met je software, roep Isodoor aan en hij zal je beschermen. Ik weet niet hoe hij het doet, maar ik zou zeggen, probeer het eens uit, als je problemen hebt met je computer, je gehackt bent, je software niet meer goed werkt of je vergeten bent je scriptie op te slaan.