Selecteer een pagina

Vijf manieren om je te vervelen

Volgens ’timemanagement.nl’ zei Nietzsche ooit: ‘Het leven is duizendmaal te kort om je te vervelen’.

Nietzche vond verveling dus negatief, zonde van je tijd. Maar wat is verveling eigenlijk? Volgens Wikipedia is verveling een gevoel van lusteloosheid, van desinteresse, van hangerigheid, grenzend aan ergernis. Het gaat om het zich niet weten te vermaken. Dit wordt echter niet veroorzaakt door een gebrek aan stimulans.

Veel mensen vinden verveling vervelend, omdat ze de betekenis en de mogelijkheden ervan niet goed begrijpen. Ook hebben ouders vaak moeite met kinderen die zich vervelen en proberen de verveling van hun kind aan te pakken door ze van alles aan speelgoed en activiteiten aan te bieden. Helaas leidt dit vaak niet tot het ‘oplossen’ van de verveling.

Dit brengt ons bij het eerste punt van het omgaan met verveling en daarna komen er nog 4. Hoef je je in elk geval de komende minuten niet te vervelen.

  1. Je gaat proberen er iets aan te doen. Je bedenkt tientallen activiteiten die je kunt doen om je verveling te lijf te gaan. Dus, lees een boek, bel een vriend, doe een schoonmaakklus, ga handwerken, bak een taart of schrijf een blog. Dus eigenlijk; verzet je tegen de verveling, probeer hem opzij te schuiven door actief te worden. Echter, bij echte verveling is de kans dat je wel 100 dingen kunt verzinnen en toch tot niets komt.
  2. Je bedenkt niet alleen activiteiten om je verveling te verdrijven, maar gaat ook echt iets doen, dus je zoekt afleiding in activiteiten. De kans is groot je niet optimaal zult genieten van de door jou gekozen activiteit, omdat je eigenlijk niet echt geïnteresseerd bent in waar je mee bezig bent. Het gevolg kan zijn dat je ook minder geconcentreerd bent en de neiging hebt om steeds iets anders te gaan doen en niets af te maken.
  3. Probeer het vervelende gevoel van de verveling weg te eten of te drinken. Dus eet je koelkast leeg, neem een paar flinke borrels, ga stevig roken of zoek een ander middel op om je verveling te verdrijven. Ook dit leidt niet tot het oplossen van het probleem. Je verveling komt misschien iets meer op de achtergrond, maar zal er niet echt door verdwijnen. Bovendien is de kans groot dat je een echte of spreekwoordelijke kater hebt na te veel te hebben gegeten, gedronken, gerookt, pillen geslikt of andere stimulerende middelen te hebben gebruikt.
  4. Sta de verveling toe. Want verveling is heel gewoon, je bent niet geestesziek of zwakbegaafd, lui of waardeloos als je je af en toe eens een tijdje verveelt. Want verveling leidt tot verwerking, introspectie en tot creativiteit. Dus als je leert je verveling te omarmen, zal je erachter komen dat verveling je kan helpen bij het verwerken van zaken die je in het dagelijks leven meemaakt. Net als slapen trouwens. Verder heb je als je je verveelt tijd om eens rustig bij jezelf stil te staan, bij grote en bij kleine zaken van het leven. Het hoeft niet direct op het niveau te zitten van het boek ‘Dit is niet het leven dat ik heb besteld’ van Jeffrey Wijnberg, want het kan ook klein, dus nadenken over hoe je in je werk staat, wat je kunt verbeteren aan je vriendschap of alleen maar tevreden mijmeren over prettige vriendschappen. Ook kun je je mindful opstellen en bijvoorbeeld je stoel voor het raam zetten en de vogels tellen die er in je tuin voorbijkomen, niet omdat het leidt tot wereld veranderende opinies, maar gewoon omdat het lekker kan zijn en rustgevend. Ook kan verveling leiden tot creativiteit, je ziet het vaak bij kinderen, die zich eerst vervelen en daarna zelf iets verzinnen wat ze van de schoenendoos kunnen maken die toevallig in de gang staat of een dansje verzinnen bij een liedje dat op de radio voorbijkomt. Ook bij volwassenen kan verveling leiden tot creatieve ideeën, van het uitproberen van een zelf bedacht recept tot het maken van creatieve kerstversiering of een ongewone oplossing voor een conflict.
  5. Ga je samen vervelen. Ik ben zelf opgegroeid in een flat en bij mooi weer waren er altijd wel kinderen om mee buiten te spelen. Maar bij regen was het anders. Af en toe was er een gezin die het prima vond als we met z’n zessen binnen kwamen spelen, maar ook veel tijd hebben we doorgebracht in het trappenhuis. Soms had iemand een moppenboekje bij zich, maar na een kwartiertje waren we daar wel flauw van. Dus gingen we vervelen, hangen op de trappen, rechtop of ondersteboven, deden we kunstjes op de trapleuning, verzonnen we bijnamen voor mensen die passeerden en waren we uren bezig om de tijd door te komen. En als ik daaraan terugdenk, doe ik dat met een glimlach, het waren mooie uren. Zo adviseer ik ook weleens ouders van kinderen die zich vervelen, dus om de verveling niet aan te pakken door met 100 ideeën aan te komen, maar om samen op de bank te gaan hangen en mee te gaan in de verveling. Als het je lukt, dan is dit een mooi experiment en kijk maar waar het toe leidt.

.