Selecteer een pagina

Worden we gelukkig van tandenpoetsen, mussen, vriendinnen of verhalen vertellen?

Eerst maar even proberen iets zinnigs te schrijven over geluk: wat is het en hoe kun je gelukkig(er) worden. Volgens Wikipedia is geluk ‘een emotionele staat van welzijn gekenmerkt door aangename emoties’. Aangename emoties zijn bijvoorbeeld blijdschap, rust, ontspanning en plezier. Minder aangename emoties leiden tot ‘ongelukkig zijn’ en daarbij passen gevoelens van boosheid, verdriet, teleurstelling, maar ook pijn, jaloezie en stress. Nu blijkt, ook weer volgens Wikipedia, dat geluk voor de helft erfelijk bepaald is en voor de ander helft wordt bepaald door invloeden uit de omgeving.

Een optimistisch blij karakter heb je dus voor een deel gewoon meegekregen in je genen, net zoals je geboren kan worden met een wat meer sombere, donkere kant, waardoor het leven zwaarder is of lijkt of wordt ervaren. Het verschil tussen een glas halfvol of halfleeg.

Maar wat kunnen we hier nu mee? Want zijn wij niet allen gelukzoekers? Geluk zit hem vaak in de kleine dingen, wordt er dikwijls gezegd. Nu is het vandaag niet alleen de Internationale dag van het Geluk maar ook de Internationale dag van de Mus. De meest bekende soort is de huismus, een stadsvogeltje dat jaren geleden met uitsterven werd bedreigd, maar dat tegenwoordig weer volop te zien en te horen is. Dit mede dankzij de inzet van de mussenstichting, die ook vandaag weer bijeenkomt om ideeën op te doen om ervoor te zorgen dat zo’n klein bruin, grijs, onopvallend vogeltje gered wordt van de ondergang en ons blij kan maken met zijn gezang en snelle vliegwerk. Er blijken trouwens wel 49 soorten mussen te bestaan. Toen ik vroeger veel mensen in mijn praktijk zag met een burn-out gaf ik de opdracht elke dag een poosje naar buiten te kijken en op zoek te gaan naar vogels, in de lucht of in hun tuin of in de boom of op straat. Het zoeken naar vogeltjes gaf rust, leidde hun af van hun zorgen en gaf plezier, vooral als ze steeds meer verschillende vogels ontdekten in hun tuin of als bleek dat bepaalde vogels dagelijks terugkeerden.

In de bijbel staat ook een tekst over mussen. Daar staat dat er geen mus dood op de aarde zal vallen, zonder de wil van God. Dus ook al kost een musje bijna niks, toch is hij in de ogen van God waardevol. Jezus zegt dat zijn discipelen veel meer waard zijn dan het leven van een mus. Je zou daaruit kunnen concluderen dat jouw leven, ook al voel je je misschien weleens waardeloos, wel heel waardevol is in de ogen van God.

Geluk zit hem echter ook in andere dingen. Gisteren was het Nationale Pannenkoekdag. Sommige mensen, groot en klein, worden zeer gelukkig van het eten van een pannenkoek met stroop of suiker, appel of spek. Natuurlijk, als je last hebt van depressies, verdwijnen die niet door het eten van een pannenkoek, maar misschien word je wel even blij van het eten van iets lekkers, zoals een pannenkoek.

Vandaag geen pannenkoek meer, want het is ook de Internationale dag van de Mondverzorging. Dus na het eten van een pannenkoek is het belangrijk dat er goed wordt gepoetst, geflost en gespoeld. Het blijkt dat tand of kiespijn nog pijnlijker is dan oorpijn of migraine, dus goede mondverzorging draagt bij aan je lichamelijk welbevinden. De organisatoren van deze dag willen dat er goede mondzorg is en komt voor alle kinderen en volwassenen op de wereld: een goed gebit is van belang om goed en lekker te kunnen eten en beschermt tegen pijn en ander ongemakken.

Maar voor geluk is meer nodig. Omstandigheden die je geluk mede bepalen zijn het gezin waarin je leeft en de mensen met wie je omgaat. Laat het nu vandaag ook nog Nationale Vriendinnendag zijn. Deze dag bestaat nog maar 10 jaar en is opgericht door het weekblad FLAIR. Deze dag is opgericht om vriendinnen te stimuleren om tijd voor elkaar te nemen, bel elkaar eens op, stuur een kaartje, maak een afspraak, laat weten dat je er bent voor elkaar. Natuurlijk is dit niet alleen een vrouwendingetje, maar is het ook voor mannen van belang om hun vriendschappen te onderhouden, maar dan misschien niet met een kaartje, maar met een borrel afspraak via Zoom of samen weer eens op de racefiets. Nu is het zo dat niet iedereen evenveel behoefte heeft aan vriendschappen en ook niet iedereen het makkelijk vindt om vrienden te maken en vriendschappen te onderhouden, maar vooral nu in coronatijd is het van extra belang om naar elkaar om te kijken. Gehoord en gezien worden verhogen je gevoel van geluk.

En tot slot is het ook nog Wereldverteldag. Op deze dag staat het mondeling doorgeven van verhalen aan elkaar centraal. Dit kunnen verhalen zijn uit de geschiedenis van je familie of van het volk waar je deel van bent, maar ook verhalen die je ouders vroeger vertelden voor het slapengaan of verhalen die je ooit ergens zelf hebt gehoord of gelezen. Onze kinderen vertellen elkaar nog altijd de verhalen over vroeger, de vakanties, de ruzies, de taken die ze moesten doen, de uitstapjes. En wij vertellen de verhalen over onze eigen opvoeding, onze belevenissen als kind, maar ook de verhalen die wij weer gehoord hebben van onze ouders over hun ouders.

Zo vertel ik nog steeds weleens dat mijn verder best brave moeder vroeger in de klas zat en de leraar binnenkwam met de groet ‘goedemorgen jongelui’ en mijn moeder reageerde met ‘goedemorgen oude uil’ en ze direct het lokaal moest verlaten.

Kortom, op de Internationale dag van het Geluk gaat het om mussen tellen, pannenkoeken eten, tandenpoetsen, vriendschappen onderhouden en verhalen vertellen.

Ik wens je veel geluk.