Selecteer een pagina

De remedie om burn-out te voorkomen.

Ik weet niet hoe jij bent opgevoed. Misschien was een 6 voldoende of moest je gaan voor een 8 of liefst nog hoger en moest je nooit tevreden zijn want het kon altijd beter. Gelukkig ben ik niet zo opgevoed, ‘je hebt je best gedaan’ zei mijn moeder als ik een niet al te hoog cijfer haalde en met die opmerking was ik blij, zelfs als ik soms helemaal mijn best niet had gedaan. Maar dat wist zij dan weer niet.

Op de site van ‘man man.nl’ van Joris van Velzen, las ik waarom mensen met een zesjesmentaliteit toch succesvol kunnen zijn. Zo zien mensen met een zesjesmentaliteit, (ik zal ze in deze column de zessers noemen) dat er behalve goede cijfers halen en zakelijk succes hebben nog meer dingen belangrijk zijn in het leven, zoals muziek, vrienden en passies. Ook definiëren de zessers hun succes anders, dus hun doel is bijvoorbeeld niet om per se een topbaan, een groot huis en de mooiste vrouw of knapste van de stad te hebben, maar omschrijven hun succes als bijvoorbeeld acceptatie en voldoening.

En de meest beschermende eigenschap van de zessers…..ze zijn geen perfectionisten. Nu kun je niet zeggen dat een burn-out altijd wordt veroorzaakt door perfectionisme, maar bij het ontwikkelen van een burn-out zie je wel vaak bepaalde kenmerken. Zo loop je meer risico als je slecht je grenzen aan weet te geven, als je onzeker bent over je eigen vaardigheden, als je de lat te hoog legt, als je zwaar gebukt gaat onder de druk van je omgeving, als je bang bent om te falen, te veel problemen hebt, te weinig rust neemt, dus te veel hooi op je vork neemt en slecht kunt delegeren en relativeren.

De zessers hebben de meeste van die kenmerken niet. Natuurlijk kun je er niet altijd veel aan doen als je toevallig in een periode of situatie zit waarin er veel problemen op je afkomen, maar een zesser accepteert die misschien toch meer dan een streber, die vindt dat hij zelfs zijn problemen nog op de best mogelijke manier moet oplossen. Terwijl je ook kunt accepteren dat je dak af en toe lekt, je kinderen niet perfect zijn, je af en toe een off-day mag hebben en een conflict met baas of echtgenoot niet altijd vermeden of perfect opgelost hoeft te worden. Een zesser legt ook de lat niet zo hoog, kan ook makkelijker relaxen en falen hoort bij het leven en het leren.

Ik heb zelf nooit een burn-out gehad. Dat is fijn en ook weer niet. Want wat doen al die mensen die 1 of meerdere burn-outs achter de rug hebben. Ze gaan een boek schrijven of worden coach. En waar gaat dat boek dan over, over burn-out. Allemaal met als doel om de wereld te helpen het anders te doen, de lotgenoten te ondersteunen, maar misschien ook wel om te laten zien dat ze ondanks hun burn-out geen zesjesmentaliteit hebben gekregen en hard gaan werken aan een boek dat natuurlijk ook goed verkocht en gelezen moet worden. Daarnaast of in plaats daarvan kun je ook coach worden. Je hebt zo een praktijk vol, want burn-out lijkt wel volksziekte nummer 1, dus zo kun je toch van je eigen ellende nog iets goeds maken, je kunt er je brood mee verdienen en je kunt veel mensen helpen om…….wat meer een zesjesmentaliteit te ontwikkelen.

Kijkend naar mezelf heb ik misschien die mentaliteit al redelijk in de vingers. Met mij gaat het niet perfect, met mijn omgeving ook niet en inderdaad ons huis lekt regelmatig, mijn lichamelijke gezondheid is niet altijd optimaal. Maar als mensen aan mij vragen hoe het met mij gaat zeg ik vaak ‘goed genoeg’. Dus iets van een zes, maar ik ben daar meestal redelijk tevreden over.