Selecteer een pagina

Hoe heurt het eigenlijk.

 

Binnen kort is het weer kerst. Er worden plannen gemaakt om kerst te vieren, in het gezin, in kerken, op scholen, in ziekenhuizen, in Nederland en in zoveel landen op de wereld.

Wat wens je elkaar, gezegende kerstdagen, dat doen Christenen vaak, of prettige kerstdagen, als kerst geen religieuze betekenis voor je heeft, of gezegend kerstmis als je katholiek bent. Vroeger stuurden we stapels kerstkaarten naar familie en vrienden met mooie sneeuw taferelen en Dickens plaatjes. Tegenwoordig sturen we elkaar goede wensen via de mail, de app, via een vlog of een blog.

Maar hoe hoor je eigenlijk kerst te vieren. Moet je kerstavond naar de kerk of kun je dit gewoon overslaan. Doe je dit om het kerstverhaal te horen of uit traditie of omdat je het gezellig en sfeervol vindt. En wat doe je eerst kerstdag, ga je (weer) naar de kerk en dan naar huis om een kerstdiner voor te bereiden, visite te ontvangen of op visite te gaan in het verpleeghuis, bij je eenzame demente oom.

Vier je kerst met of zonder kerstboom, met cadeautjes onder de boom of niet, met een versierd huis of alleen wat waxinelichtjes, met een krans aan je deur of een met lampjes versierde boom in je tuin.

En zo kan ik nog wel even door gaan met verschillende manieren om de kerstdagen op een voor jou prettige manier door te brengen. Voel je je vrij om deze dagen in te vullen naar eigen inzicht of zit je vast aan (christelijke) tradities. Ik ben eens even op zoek gegaan en vond een aantal belangrijke feiten.

  1. Jezus is niet op 25 of 26 december geboren, maar waarschijnlijk begin oktober.
  2. Jezus heeft zijn volgelingen alleen instructies gegeven om zijn dood te gedenken. Hoe zijn geboorte herdacht moet worden staat nergens geschreven.
  3. Er is geen historisch bewijs dat de eerste christenen de geboorte van Christus vierden. Meer dan 300 jaar de zijn geboorte is met pas Kerstfeest gaan vieren.

Zo is de adventstijd ook niet bijbels te onderbouwen, de kerstboom heeft zeker een heidense oorsprong en laten we maar zwijgen over gourmetten, haha.

Maar toch is er niets mis aan het vieren van kerst, in Nahum staat ‘vier uw vierdagen’, dus als je wat te vieren hebt doe dat dan vooral. En hoe…………..ja, dat mag je zelf invullen en zal bepaald worden door je overtuiging, de tradities, je opvoeding, maar ook door de dikte van je portemonnee en je persoonlijke leefomstandigheden.

Toen onze kinderen jong waren was er in de kerk die wij bezochten op eerste kerstdag een kinderkerstdienst. Daar gingen we graag heen met het hele gezin, soms moesten er vantevoren nog liedjes worden ingestudeerd of teksten voor het kerstspel en verkleedkleding worden gemaakt. Er was wat extra aandacht voor het eten en wat lekkers om te snoepen en we keken vaak een kerstfilm met elkaar. Ook moest er weleens een oude zieke oma of opa worden bezocht, maar dat kon net zo goed op derde kerstdag.

Verder gingen we met aardig weer ook weleens een wandeling maken aan het strand of in het bos maar regelmatig bleven we thuis, gingen de kinderen lekker knutselen, deden we spelletjes en hadden we het goed met elkaar. Tenminste, dat was de bedoeling. Het ging ook weleens anders, 1 of meerdere zieke kinderen, een kind met een slecht humeur, een vermoeide ouder of ander klein levensleed.

Ik herinner me een kerstdag dat 1 van onze kinderen haar draai echt niet kon vinden. We hadden al van alles geprobeerd, totdat ze zelf met een subliem idee kwam. Ze wilde graag haar oude fiets uit elkaar slopen. Ik reageerde direct negatief, ik vond dat geen activiteit voor de kerst, het gaf rommel, het paste niet in mijn plaatje van hoe je met een gezin kerst viert. Maar zij bleef bij haar idee en mijn man vond mij te star en zei ‘als ik nu een groot zeil neerleg in de kamer en haar oude fiets uit de garage haalt en jij de kleine meid even oude kleren aantrekt, dan kan het best. Als zij een fijne middag heeft, hebben wij dat ook.’ En zo hebben we het gedaan. Ze pakte uit de keuken plastic bakjes om schroefjes en moertjes en ander klein spul in te verdelen, kreeg wat gereedschap van haar vader te leen en had de fijnste kerst van haar leven. Ik heb het haar recent nog gevraagd, ze weet het nu nog steeds.