Selecteer een pagina

 

Winter blues.

 

Bijna iedereen heeft wel voorkeur voor 1 of meerdere seizoenen. De meeste mensen zijn dol op de zomer, met zijn warme temperatuur, zijn lange dagen en het heerlijke zomerfruit, zoals aardbeien, frambozen, aalbessen, maar ook lekker barbecueën, tot laat buiten zitten, eropuit trekken naar bos, duin of strand, ijsjes eten, zonnen en nog veel meer. Zo zijn er ook mensen die dol zijn op de lente, het afsluiten van de winter met donkere dagen en kou en ellende, de belofte van de zomer, alle knoppen van bomen en bloemen die opengaan en de ontwakende natuur.

Maar ik ken ook mensen die dol zijn op de winter, elke winter weer hopen op sneeuw en liefst op schaatsweer, genieten van de sint- en kerstperiode, met het gezin of de familie, gezellig thuis, kaarsjes aan, kerstversiering, lekker op de bank onder een dekentje en heerlijk winterse stamppotten eten.

En de laatste groep mensen is dol op de herfst. Ik moet zeggen, de herfstkleuren in het bos vind ik ook heel mooi en ik ben ook dol op pompoenensoep en ander herfsteten. Maar de herfststormen en het steeds eerder donker worden kan me gestolen worden. In de herfst sluit ik de zomer af en zie ik op tegen de winter. Ik vind de herfst donker en natuurlijk kan ik (in toptienlijstjes.com) dat er ook dieren zijn die geen winterslaap houden maar een winterrust, zoals dassen en eekhoorns. Het verschil met een winterslaap is dat dieren met een winterrust af en toe tussendoor wel ontwaken om af en toe even wat te eten. Hun lichaamstemperatuur daalt ook minder dan die van dieren in een winterslaap. Als dat voor mensen zou bestaan, lijkt me dat ook heerlijk, alleen wakker worden voor speculaas, een chocoladeletter, het kerstdiner of voor appelflappen.

Nu schijnen bepaalde slakken zelfs een ‘zomerslaap’ te houden. Ze trekken zich dan terug in hun schelpen en verzegelen de ingang met slijm om vocht vast te houden en te voorkomen dat ze uitdrongen. Er zijn ook mensen die dat doen, die tijdens de warme zomer veel binnen blijven, omdat ze niet van de hitte houden, omdat ze er moe, traag of somber van worden of omdat ze last hebben van zonneallergie.

Sommige vogels hebben andere mogelijkheden om een herfstdip te voorkomen. Zij trekken naar ‘warme landen en komen weer terug als de winter op z’n einde loopt. Dat doen ook veel oudere en soms rijkere Hollanders. Zij overwinteren massaal in Zuid-Spanje om vrolijk de winter door te komen. Scheelt krabben en winterbanden, energiekosten en kosten voor winterkleding en vermindert de kans op de winter blues.

Maar nu las ik nog 1 verhaal over een bepaalde vogel, waarbij ik dacht………..misschien is dat voor mensen als ik ook de beste oplossing. Dit verhaal gaat over de poorwill. Het is de enige vogel die, als het insektenvoedsel in de winter niet verkrijgbaar is, niet gaat migreren, maar gaat knuffelen met de andere vogels in een holle boomstam en om zo de winter te overleven.

Dus voor iedereen die last heeft van een herfstdip of de winter blues en niet in staat is om in verband met werk, gezin of geld kan overwinteren in een warm land raad ik aan om meer te knuffelen, met je partner, je kinderen, misschien met je ouders of je vrienden en als je iemand voorhanden hebt zorg dan gewoon voor een huisdier om mee te knuffelen. Het knuffelhormoon oxytocine en deze speelt een belangrijke rolin onze sociale contacten en emoties.

Dus mijn advies is: sluit je niet te veel je op in je huis of in je bed in de herfst en de winter, maar neem de tijd oom regelmatig heerlijk te knuffelen en je komt zonder veel somberheid de donkere maanden door.