Selecteer een pagina

Of word je liever in de ochtend prettig wakker?

 

Als je mensen vraag waar je ze ’s nachts voor wakker kunt maken, dan is het vaak iets lekkers om te eten of te drinken, een fijne vrijpartij of een verrassing in de vorm van een uitje of een lang verwacht cadeau. Maar meestal worden mensen daar in de nacht niet wakker voor gemaakt. Eerder worden ze wakker van huilende kinderen, een snurkende partner, onweer, de brandmelder, een feestje bij de buren of andere onrust, zoals een nachtmerrie, stress, zorgen of somberheid.

Maar na de nachtrust, al dan niet gestoord door prettige of vervelende onderbrekingen is het tijd om op te staan. Gewekt door je kinderen, je wekker, je innerlijke klok, het licht dat door de gordijnen schijnt, de vogels buiten of de herrie van de tram voor je deur. Nu schijnt er ook veel onderzoek gedaan te zijn naar de vraag….hoe worden we het beste wakker en zijn we in staat om vlot en prettig op te staan.

Voor veel mensen is dan toch het eerste vereiste dat er een goede nacht aan vooraf is gegaan. Sommige mensen worden wakker met prettige muziek, met een speciale lamp, met de wekker, met een kus van hun partner, een knuffel van hun kind, een lik van de hond of kat. Dat laatste moet ik zelf niet aan denken, als ik al ooit in mijn leven een hond of een kat zou nemen, dan niet in de slaapkamer en al helemaal je niet laten likken door je hond of kat, bah. Maar smaken verschillen.

Goed opstaan kun je ook als je iets fijns in het vooruitzicht hebt. Ik ken een echtpaar met een koffiezetapparaat naast hun bed en een tijdklok erop. Dus zij worden wakker met de geur van vers gezette koffie en drinken eerst samen een bakje in bed, voordat ze aan hun dag beginnen. Voor een ander helpt een warme douche of de geur van vers brood. Er zijn ook mensen die hun ochtendritueel verkorten door ’s avonds de ontbijttafel al te dekken en hun kleding voor de volgende dag klaar te leggen. Dat helpt sommige mensen om niet of minder op te zien tegen de ochtendrituelen.

En nu kinderen, hoe werkt het bij hen. Veel kinderen hoeven zelfden of nooit gewekt te worden, omdat ze al wakker zijn voordat de wekker van hun ouders gaat. Maar stel dat ze toch gewekt moeten worden, omdat ze nu eenmaal wat langer slapen of ’s nachts aan het spoken zijn geweest.

In de Quest stond een onderzoek van de Ohio State University. Het ging om een onderzoek onder 176 kinderen. Deze werden binnen 2 seconden wakker door de stem van hun moeder, zelf als ze net in hun diepste slaapfase waren. Bij het geluid van een rookmelder daarentegen kost het de helft van de kinderen zo’n 2,5 minuten om wakker te worden. Een opmerkelijk verschil.

Wat zou dat betekenen voor ons als volwassenen. Zouden we de stem van onze moeder als ringtone moeten instellen voor de wekker op onze telefoon of de stem van onze geliefde of misschien toch het blaffen van onze hond, mochten we die hebben. En stel dat je nou niet zo’n goede band met je moeder hebt, word je dan ook wakker van haar stem of kun je haar stem, als ze bijvoorbeeld niet meer leeft ook vervangen door die van je schoonmoeder.

Kortom, nog een hoop onderzoek te verrichten. Maar voorlopig eerst maar op tijd naar bed, ’s avonds niet te veel koffie of alcohol, zorgen voor een goed bed en een rustige slaapkamer, op tijd opstaan en je ochtendrituelen zo aantrekkelijk, voor sommigen zo kort mogelijk maken.  Natuurlijk is het leuk als je eens wakker wordt gemaakt voor je allerliefste smulgerecht, maar niet te vaak, want dat maakt het opstaan lastiger, vooral voor ons als volwassenen, die het moeten doen met de wekker van onze telefoon en niet meer gewekt worden door de lieftallige stem van onze moeder.