Selecteer een pagina

Geen zorgen voor morgen.

 

Pas werd mij gevraagd welke dier ik wel zou willen zijn. Er flitste van alles door mijn hoofd, een groot dier, een sterk dier, een mooi dier, een lief dier. Om me heen hoorde ik mensen die een vogel of een paard, een hond of een kat wilden zijn. Ik vond het ingewikkeld.

Want bij elk dier dacht ik…………maar, dan kan ik niet………, of, dan heb ik geen……………, of, dan loop ik gevaar………. etc.

Toen dacht ik ineens aan een eendagsvlieg. En waarom, zal je misschien denken. Inderdaad, 1 dag is wel heel kort om te leven, maar als eendagsvlieg weet je niet beter. Volgens mij ben je in vergelijking met de mens als eendagsvlieg van zoveel problemen verlost.

Je hebt geen verleden. Natuurlijk kun je dat als een gemis zien, maar in mijn welk als psycholoog heb ik zoveel te maken gehad met mensen die een groot deel van hun leven besteden aan het verwerken van hun verleden, aan het rouwen om gemis, het huilen om verdriet, het verwerken van pijn en angsten.

En je hebt ook geen toekomst. Natuurlijk denken veel mensen…………geen toekomst, dat zou ik niet willen. Mensen willen nog van alles met hun toekomst, ze willen misschien nog een opleiding doen, carrière maken, een huis kopen, kinderen en/of kleinkinderen krijgen, met pensioen gaan, reizen, een boek schrijven, een missie voltooien. Kijk dat klinkt natuurlijk vooral aantrekkelijk.

Maar helaas lijden veel mensen ook aan angst voor morgen, voor volgende week of volgend jaar. Natuurlijk is je zorgen maken op zich niet zinvol. Wel is het goed als je je zorgen om kunt zetten in daden, dus in plaats van je zorgen te maken over je gezondheid, kun je zo gezond mogelijk leven en op tijd naar de dokter gaan bij problemen. Maar je gezondheid heb je voor een groot deel niet in de hand.

Net zoals je veel andere zaken in het leven niet in de hand hebben. Hoe het met onze gezinnen of familie gaat of hoe het klimaat zich precies ontwikkelt en of die auto op straat wel op tijd stopt als jij wilt oversteken.

Gelukkig bestaat niet de hele wereld uit piekeraars. Veel mensen zijn geboren optimisten en weten zelfs uit iets ellendigs in hun leven nog iets goeds te halen, dus het leven zien als een leerschool. Zij hebben de overtuiging dat ‘every cloud has a silver line’. Heerlijk als je zo in elkaar zit.

Ook ken ik mensen die super goed zijn in loslaten en daardoor minder lijden onder pijn in hun verleden. Chapeau voor deze groep optimisten.

Ook zijn er mensen die door ZEN, of door een mindfulness training meer in het moment leven en mensen die door hun geloof minder of niet bang zijn voor de toekomst en ook hun verleden kunnen accepteren vanuit de overtuiging dat God boven je leven en al zijn gebeurtenissen staat. Prachtig.

Maar ondanks dat alles, lukt het mij toch vaak niet om zorgeloos te leven. Dus leek mij het leven van een eendagsvlieg even de ideale oplossing. Een dag, om alles of helemaal niets waar te maken, geen angst voor ziekte of dood, geen huwelijksproblemen of ontslag, geen financiële sores of huisvestingsproblemen, geen gedoe binnen de familie of conflicten met je buren.

Maar nu ik er een paar dagen over na gedacht heb, en dat is al iets wat een eendagsvlieg niet kan, ben ik toch gaat twijfelen. Want je kunt je ook nergens op verheugen en als iets niet goed is gegaan krijg je geen tweede kans. En het allerergst lijkt mij een eendagsvlieg met een bad-hair day. Ik moet er niet aan denken.