Selecteer een pagina

Hoe doen zij dat.

 

Ik had wel vaker gehoord dat zwanen monogaam zijn, maar nu ben ik me er toch maar eens wat meer in gaan verdiepen. Dus heb ik geprobeerd antwoord te vinden op de vraag waarom zwanen zo trouw zijn en of wij er als mensen ook iets van kunnen leren.

Op de site van de vogelbescherming las ik dat er 11 diersoorten zijn die monogaam zijn. De meest bekende is de knobbelzwaan, maar ook de gibbon en de tortelduif is zijn of haar partner hun leven lang trouw. Van de tortelduif kan ik me dat wel voorstellen. Tortelduiven zijn het symbool van liefde en als je een stel samen ziet zitten op een tak begrijp je dat wel, ze besteden veel aandacht aan het geven van kusjes en knuffels aan elkaar. Een verliefd stelletje noemen we ook wel eens tortelduifjes, maar bij de meeste mensen gaat de verliefdheid binnen een half tot 3 jaar over en als het goed is blijft de liefde over.

Maar nu de knobbelzwaan. Natuurlijk kunnen we het ze zelf niet vragen maar biologen zeggen er het volgende over. Het grootbrengen van jonge zwanen is een grote klus en die klus wordt eenvoudiger als je er samen je schouders onder zet. Knobbelzwanen krijgen zo’n 5 tot 8 jongen en deze blijven een jaar bij hun ouders en worden door beide ouders verzorgd en beschermd. Dat is een flink karwei en er blijft weinig tijd over om elk jaar weer op zoek te gaan naar een nieuwe partner. Want daten kost tijd en inspanning, bij mensen en bij knobbelzwanen en de tijd die je daaraan besteed gaat af aan de tijd die je aan je jongen en je partner besteedt.

Dus als advies voor huwelijk en gezin zou je kunnen zeggen dat je het beste een combinatie kan zijn van tortelduif en knobbelzwaan. Dat geeft liefde en rust in je relatie en genoeg tijd en aandacht om goed voor je nageslacht te zorgen.

Maar helaas lijken veel mensen op heggenmussen. Daarbij is overspel schering en inslag en komt bijna elke relatievorm voor. Als je ook naar heggenmussen kijkt zijn ze altijd actief en lijkt hun vogelbestaan nooit saai.

Dieren leven naar hun instinct, maar hoe zit dat met mensen, leven die ook naar hun instinct en leidt dit instinct dan tot monogamie of tot veelvrouwendom. Hoe het ook is, mensen hebben naast hun instinct ook nog een normen, waarden en de kans om redelijke keuzes te maken. Bedenk dus goed waar je je tijd aan wilt besteden, aan het in stand houden van een levenslange relatie en/of het  goed zorgen voor je nakomelingen en/of het steeds op zoek gaan naar een nieuwe partner.