Selecteer een pagina

Nutteloze feiten.

 

Wat is de overeenkomst tussen ongevraagd advies en nutteloze feiten? Ze zijn allebei nutteloos, helpen niet mee om problemen op te lossen, om jezelf beter te voelen, om je verder te ontwikkelen. Erger zelfs; ongevraagd advies leidt vaak tot ergernis, tot niet meer luisteren naar het advies, tot het gevoel dat die ander het beter weet  of beter denkt te weten dan jijzelf en tot afhankelijkheid. En nutteloze feiten leiden niet tot groei in relaties of tot meer inzicht in problemen en betere prestaties thuis en op het werk.

Nutteloze feiten zijn echter onschuldiger dan ongevraagd advies. Nutteloze feiten zijn zinvol om feestjes op te vrolijken, om een quiz in elkaar te zetten, om boekjes en sites te vullen. Soms zijn ze komisch, maar vaak ook leiden ze tot verbazing en verwondering. Maar je kunt er niets mee. Ik zal er een paar noemen, uit ‘Groot lexicon van nutteloze feiten’ en uit ‘www.metronieuws.nl’.

Wist je dat:

  1. Als bijna anderhalf miljard Chinezen tegelijk vanaf een keukenstoel op de grond springen, genereert dat een schokgolf van 6 op de schaal van Richter.
  2. Een regenboog heeft geen achterkant.
  3. Vrouwen er op hun oudst uitzien op woensdag om half 4.
  4. In een gemiddelde navel zitten 67 bacteriën.

En wat heb je hier nu aan. Al die anderhalf miljard Chinezen gaan never nooit tegelijk van een keukenstoel springen. Misschien hebben niet eens alle Chinezen een keukenstoel en een schokgolf van 6 op de schaal van Richter kan behoorlijk wat schade aanrichten, voorwerpen kunnen vallen en breken, gebouwen worde beschadigd en het wegdek kan scheuren en mensen kunnen gewond raken en in het slechtste geval overlijden.

Dat een regenboog geen achterkant heeft vind ik zelf wel een leuk feitje. Betekent dus dat je nooit achter de regenboog kunt komen, terwijl wel allerlei dichters en schrijvers beweren dat er een leven is ver achter de regenboog.

En hoe zit het met het uiterlijk van vrouwen. Is de woensdagmiddag met de kinderen dan zo zwaar en geldt deze bewering alleen voor vrouwen met schoolkinderen of ook voor vrouwen in andere leeftijdscategorieën of uit andere landen. En moet je hier rekening mee houden, dus nooit een fotoshoot op woensdagmiddag, niet flirten op woensdag en al helemaal niet trouwen op de woensdag. Of is het echt een onzinnig feit.

Feit nummer 4 over de navel lijkt me wel reëel, maar ook wederom zou ik niet weten waarom ik op een feestje met een dergelijk feit aan zou komen om de gezelligheid er weer in te krijgen of in een gesprek een dergelijk feit zou gebruiken om moeilijke stiltes te vullen.

Maar goed, toch vind ik nutteloze feiten onschuldiger dan ongevraagd advies. Eigenlijk los je bij ongevraagd advies geen probleem op maar creëer je een extra probleem. Degene die het advies geeft gaat er vaak ongevraagd vanuit dat iemand zijn eigen problemen niet op kan lossen en dat hij of zij wel advies of bemoeizorg nodig heeft om verder te komen. Eigenlijk zeg je: ‘jij kan het niet alleen en ik zal je helpen anders komt het niet goed’. Het advies krijgt dan meer aandacht dan het probleem.

Als je iemand graag wilt helpen, is het goed om eerst eens naar het probleem te vragen en er achter zien te komen wat iemand allemaal al gedaan heeft om zelf zijn probleem op te lossen en of hij behoefte heeft aan iemand die even meekijkt of –denkt. Als je dit zorgvuldig doet, kun je vragen of de ander misschien behoefte heeft aan het delen van jouw kennis en ervaring met hem. Merk je dat dit leidt tot weerstand of irritatie, dan zit je niet op het goede spoor en is het beter je van elk advies te onthouden.

Als ontvangers van het advies is het ook goed om duidelijk te zijn in wat je wilt. Wil je dat iemand even meedenkt of wil je een duidelijke oplossing of wil je dat iemand zich niet (ongevraagd) met jouw problemen bemoeit. Doet iemand dat toch dan kun je een aantal zaken doen. Je zegt heel duidelijk dat je niet zit te wachten op ongevraagd advies, of je zegt ‘dank je’ en gaat gewoon verder op je eigen manier of je kiest voor een combinatie en zegt: ‘Fijn dat je mee wilt denken, maar liever zoek ik het zelf uit en als ik je nodig heb weet ik je te vinden’

Conclusie.

Ongevraagd advies is niet zinvol en kan leiden tot contactbreuk, gevoelens van minderwaardigheid, het idee dat je je problemen niet zelf kan oplossen en het gevoel dat je altijd naar de pijpen van de ander moet dansen, ook als je daar niet om hebt gevraagd.

Nutteloze feiten zijn ook niet zinvol, maar kunnen wel grappig zijn en juist wat ontspanning geven in een relatie. Belangrijk is wel dat je ze goed timet en er karig mee strooit. Zo niet dan lopen mensen van je weg, niet iedereen heeft altijd en overal zijn in een encyclopedie gevuld met feiten die je in het leven geen stap verder helpen.