Selecteer een pagina

Was will das Weib? (Freud)

In mijn boek ‘Dus zo doen vrouwen dat’, schreef ik ooit:

“Wat wil een man van zijn vrouw:

  1. Goed eten.
  2. Seks
  3. Geen gezeur.

Ik zou er nog een punt 4 aan toe willen voegen: complimenten. Eigenlijk bedoel ik complimenten in plaats van gezeur, dus misschien is het punt 3. Wil je je man bereiken, dan kan dat door lekker te koken. Veel mannen vinden een vrouw die met de pannen in de weer is, al heel erg aantrekkelijk. Vooral als ze thuiskomen, hard gewerkt hebben, honger hebben en uitzien naar de hereniging met hun vrouw en kinderen. Heel vaak hoor ik in mijn spreekkamer dat als een man thuiskomt en zijn vrouw aan het koken is, hij lichamelijk contact met haar zoekt, haar even wil vasthouden, een zoen geeft of even streelt. Hoe vaak worden mannen dan afgewezen, omdat anders het eten overkookt, het vlees aanbrandt, of ‘de kinderen in de buurt zijn’. Samen eten is ook een goede voorbereiding op seksualiteit. Ik bedoel niet alleen eerst eten en daarna vrijen, dat kan ook, maar ik denk dat je eerst goed samen moet kunnen eten voordat je in staat bent tot een goed seksleven. Want bij goed samen eten hoort initiatief nemen, zorgen voor elkaar, vriendelijk zijn, naar elkaar luisteren, zorgen voor variatie, tijd nemen voor elkaar, het gezellig maken en hebben. Dit zijn bijna dezelfde ingrediënten als die voor een goede vrijpartij”.

En wat wil de man niet: geen gezeur. In  de bijbel staat in Spreuken 27:18 “Een zeurende vrouw is als een lekkend dak” In een eerder blog schreef ik dat zeuren en klagen kan helpen om even je ongenoegens te uiten en om daarna weer een opgeruimd hoofd te krijgen. Dat klopt, maar zeuren wordt maar al te vaak gebruikt in een poging door vrouwen om hun zin te krijgen. Beter is het om het zeuren te vertalen in wensen en verlangens. Dus niet te zeggen tegen je man ‘Je bent er nooit, ik zit hier elke avond alleen met de kinderen’. Beter is het om te zeggen: ‘Herman, ik mis je, nu je zo vaak ’s avonds weg bent. Ik zou het fijn vinden als het je lukt om deze week een avond vroeg thuis te zijn, dan doen we samen de kinderen op bed en kunnen we gezellig op de bank een wijntje drinken met Franse kaas’. Voor Herman is dan direct de vraag beantwoord ‘Was will dat Weib’ en heeft hij geen Freud meer nodig.

Dus om erachter te komen wat een vrouw wil van of met haar man, moet ze dat gewoon zeggen en er niet van uitgaan dat manlief na 20 jaar inmiddels weet wat zijn vrouw wil. Dus wil ze een luchtje of bloemen op haar verjaardag, dan is het soms handig om het merk van het luchtje er bij te zeggen en ook duidelijk te maken van welk bloemen ze houdt, zodat haar partner niet met witte rozen thuiskomt, terwijl zij dat echte grafbloemen vindt.

“Ik heb eens gewerkt met een echtpaar waarvan de man, Jan, buitenshuis werkte en de vrouw, Hennie thuis was met de kinderen. Het opvoeden van de kinderen had nogal wat voeten in de aarde en liep niet altijd gesmeerd. Hennie kon zich dan erg ellendig en eenzaam voelen. Dat vond Jan ook jammer en hij had afgesproken dat hij haar altijd ’s middag, als de kinderen weer op school waren, zou bellen hoe het met gaar ging en hoe het was gegaan met het kroost. Dat ging een hele tijd goed en ze was blij dat haar man aan haar dacht en met haar meeleefde. Totdat hij een keer vertelde dat hij zijn computer op zijn werk zo had ingesteld dat er om half twee vanzelf een berichtje verscheen op zijn beeldscherm met ‘Hennie bellen’. Toen was de boot aan: hij hoefde niet meer te bellen als het niet spontaan ging. Een paar jaar later is Jan ‘ingeruild’ voor een attenter type.”

Helaas een voorbeeld van een man die het nooit goed kan doen bij zijn vrouw. Jammer, want relatieproblemen, zelfs overspel, zijn soms bijzondere momenten om aan te grijpen om te komen tot verbeteren en verdieping van je relatie. Daarbij is het wel van belang dat je allebei werkt aan een meer positieve perceptie van elkaar en van het mannelijke en vrouwelijke perspectief. Verwacht van een man dus niet dat hij gaat reageren als een vrouw en van een vrouw niet dat ze gaat reageren als een man.

Dus als je wilt weten ‘Was will das Weib’: gewoon even vragen. En voor de vrouw geldt: ‘gewoon even zeggen wat je wilt’.