Selecteer een pagina

Maar dat doet een appel ook niet.

Bovenstaande uitspraak, gelezen in www.leukespreuk.nl sprak me bijzonder aan.

Vroeger hadden we van alles voorhanden om onze levenspijn te verminderen. We mochten roken, alcohol drinken en ongezond eten. Maar tegenwoordig wordt daar anders over gedacht. ‘Roken is dodelijk’ lees je op de pakjes sigaretten in de supermarkten of in elk geval sterf je jonger . En roken zorgt ook nog voor een onaangename manier van doodgaan, want wat dacht je van longkanker, hartaanvallen, beroertes, blindheid, een slecht gebit of het doden van een ongeboren kind of zelf onvruchtbaar worden. Duidelijke taal, iedereen weet dat roken slecht is zelfs de verstokte roker die de ene sigaret met de ander aansteekt. Vroeger mocht je nog zeggen ‘een tevreden roker is geen onruststoker’ maar dat is nu taboe.

Dus rook je niet, dan kun je altijd nog naar de fles grijpen. Vroeger groeide je op met drank, kreeg je een slokje van je vaders bier toen je 10 was of dronk je het laatste restje van de wijn van je moeder op of kreeg je een hapje advocaat met slagroom van je oma, toen je nog maar 6 was.

Ook dat is nu uit den boze, geen alcohol onder de achttien, vrouwen niet meer dan 1 drankje per dag en mannen niet meer dan 2. Maar inmiddels is men erachter gekomen dat je dus beter helemaal niet kunt drinken. Dus te niet roken en niet drinken is het devies.

Maar we zijn er nog niet. Vlees eten. Op zich schijnt onbewerkt mager vlees eten niet ongezond te zijn, vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Maar rood vlees en vleeswaren, daar kun je beter vanaf blijven, ze vergroten de kans op een beroerte, op kanker en diabetes type 2. Dus weer een genotsmiddel ons ontnomen.

Nu moeten we allemaal aan het groente en fruit en ook dan nog oppassen want in sommige fruitsoorten zitten veel natuurlijke suikers. Verder geen potjes en pakjes meer gebruiken want daar zit te veel suiker, zout en vet in. En niet meer snoepen, geen chips en pinda’s, alleen nog af en toe een handje nootjes en geen snoepjes meer, geen drop, want dat verhoogt je bloeddruk, maar helemaal geen chocola.

Maar wat moet je dan doen als je last heb van winter blues of gewoon een dipje hebt of misschien wel een echte depressie of een angststoornis. Moet je dan direct in therapie. Ik dacht het niet. Chocola is namelijk veel goedkoper dan therapie, zelfs als je alleen je eigen risico hoeft op te gebruiken. Voor 385 euro kun je heel wat chocola kopen, wel voor ruim een euro per dag. Maar wordt je psychisch sterker van chocola eten. Dat kan en dat werkt als volgt. Je deelt een reep in 4 stukken en eet dan 1 stuk op de rest bewaar je. Wat een oerkracht vraagt dit. Als dit je lukt kun je je hele leven aan. Je kunt ook oefenen in mindfulness. Mindful je chocola eten doet je dubbel genieten. Het duurt ook langer voordat je reep op is, waardoor je die dag minder tijd over hebt om aan je problemen te denken. Er is echter wel een bijkomend praktisch probleem en dat is dat je kleren krimpen, maar dat moet je dan maar op de koop toenemen. Eigenlijk wel vreemd, want chocola komt de bonen van de cacaoplant en wie kan er nu bezwaar hebben tegen het eten van bonen. Want bonen zijn gezond. Net als appels en peren. Alleen appels en peren en veel soorten bonen en salades zijn niet in staat je verdriet op te lossen of je ellende te doen vergeten, chocola wel, ook al is het maar voor even.