Selecteer een pagina

Elke maand wat anders.

 

Inmiddels zitten we midden in oktober. De 10e maand van het jaar met 31 dagen. ‘Octo’ is het Latijnse woord voor 8. Dit moest ik even opzoeken. Nu blijkt dat Oktober op de Romeinse kalender de achtste maand was, omdat tot 153 voor Christus de jaartelling begon op 1 maart. Verder is oktober ook wel wijnmaand. Nu lijkt het niet zo te zijn dat er in oktober meer wijn wordt gedronken dan in andere maanden.  Ook worden de meeste druiven al geplukt in september. Wel is het zo dat veel wijndrinkers in de zomermaanden hun voorkeur geven aan rosé en witte wijn en weer in oktober teruggaan naar de rode wijn, dus misschien vandaar ‘wijnmaand’.

Tegenwoordig is oktober voor veel mensen Stoptober. In Nederland helpen veel mensen elkaar om in oktober 28 dagen lang te stoppen met roken. De kracht van Stoptober is de positieve aanpak en de onderlinge steun, zo doen dit jaar bijvoorbeeld Katja Schuurman en Jan Slagter ook mee. Je kunt bv via de hartstichting elke dag op een speciale app een bericht of tip krijgen om het vol te houden. Dit jaar blijken al meer dan 50.000 mensen mee te doen aan Stoptober.

En dan komt november. De elfde maand van het jaar in de Gregoriaanse kalender. November heeft 31 dagen. De naam komt van novem, het Latijnse woord voor negen, dus ook hier geteld vanaf 1 maart de negende maand. November wordt ook wel de slachtmaand genoemd omdat vroeger in deze maand veel geslacht werd om een wintervoorraad aan te leggen.

Tegenwoordig kennen we Movember, een jaarlijks terugkerend evenement om aandacht te vragen voor prostaatkanker, teelbalkanker en de gezondheid van mannen in het algemeen. Het is de bedoeling dat mannen dan hun snor een maand laten staan. Movember is een samenvoeging van het woord moustache (snor) en november.

Dus ik dacht ‘en wat doen we nu met december’. December is de wintermaand, de kerstmaand, de donkere maand volgens Wicipedia. En in het Latijn betekent decem 10 en december is dus ook de 10e maand als je rekent vanaf 1 maart.

Eigenlijk vind ik dat december ook wel een nieuwe inhoud of betekenis mag  krijgen. Ik dacht aan sinterklaas en kerst en zo kwam ik op Deelcember, de maand van het delen. De Sint die deelt zijn cadeautjes uit, met kerst delen we het kerstfeest met elkaar en misschien ook ons eten of ons geloof. Misschien laten we onze kinderen wel meedoen aan actie schoenendoos, om via een schoenendoos hun schoolspullen en speelgoed te delen met kinderen uit arme landen. Eindelijk een maand die niet verwijst naar het Wereld Kanker Fonds of naar de Nederlandse Hartstichting.

Toen ik hier pas aan tafel met wat mensen over sprak ging iedereen naarstig op zoek naar een woord voor de andere 9 maanden van het jaar. De eerste en gelijk de laatste die op plopte was Banuari. Niemand begreep deze direct, totdat de uitleg kwam. Banuari stond voor: bah januari. En waarom, omdat januari ook wel de ijsmaand wordt genoemd en geassocieerd wordt met kou, regen, wind, hagel, sneeuw, gladheid, autokrabben. Een gouden vonst, wel hebben er de hele avond om gelachen.

Er zijn nog 8 maanden over. Als iemand nog een origineel idee heeft voor de betekenisgeving van 1 van deze maanden dan houd ik me aanbevolen.