Selecteer een pagina

Ruzie maken.

Met deze blog start ik een nieuwe serie. Daarin zal ik materiaal uit eerder geschreven boeken, artikelen en columns verwerken tot een hedendaags blog. Als ik 1 van mijn boeken heb gebruikt dan geef ik er ook de titel bij. Zou je het boek tegen verzendkosten willen ontvangen, geef dan in een persoonlijk bericht je adresgegevens door.

In “Zo doen vrouwen dat” schreef ik ooit: “Veel ouders ervaren de omgang met hun kinderen (vooral met peuters en pubers) als een voortdurende machtsstrijd. In deze gezinnen is het elke dag bal en vliegen de conflicten je om de oren. Maar misschien is dat wel beter dan de gezinnen die bang zijn voor een conflict en het dan maar uit de weg gaan. Een conflict met je kind is lastig, maar ook geweldig. Dan gebeurt er tenminste iets, dan heb je een kwestie, dan kun je met elkaar aan de slag, dan kun je je aan elkaar meten, van elkaar leren, steeds opnieuw grenzen bepalen en doelen bijstellen, geduld oefenen en leren lief te hebben tegen de verdrukking in.”

Om conflicten toch zinvol te laten plaatsvinden is het belangrijk dat je je aan een aantal regels houdt, ik zal er 5 noemen.

  1. Ieder mag in een conflict zijn mening uiten, of je jong of oud bent, goed gebekt, of wat lastiger formuleert, zeker of onzeker bent, je je mening al dan niet kunt onderbouwen.Soms is het lastig om face to face te zeggen wat je ergens van vindt. Als dat zo is kun je je mening ook op een briefje schrijven, of je kunt een appje of een mail sturen en jonge kinderen kunnen zich soms beter uiten door het maken van een tekening.
  2. Iedereen heeft het recht om te kiezen voor een time-out, omdat het hem of haar te heet wordt onder de voeten, omdat de emoties te hoog oplopen, omdat iemand meer tijd nodig heeft om na te denken. Het is echter wel ban belang dat je samen afspreekt wanneer je op het conflict terugkomt.
  3. Probeer de ander te begrijpen. Bedenk dat het bij een ruzie niet gaat om te winnen, maar om elkaar te begrijpen. Daarbij is het van belang dat je probeert de ander te begrijpen, dus probeer je in te leven in het standpunt van de anderen accepteer deze. Pas dan kan de relatie worden hersteld. Het is dus een proces van hard werken om er samen uit te komen.
  4. Bespreek slecht één ding tegelijk. Dat is vaak heel moeilijk, want als we eenmaal een probleem bij de horens vatten, dan komen er nog wel 10 punten naar boven die wat aandacht vereisen. Doe dat niet, één onderwerp is al genoeg en bovendien werkt het goed oplossen van een conflict vaak als een olievlek. Hierdoor is het niet altijd noodzakelijk om alle andere conflicten ook uit te diepen.
  5. Haal geen oude koeien uit de sloot. Dus houdt het zoveel mogelijk bij het hier en nu, dat is het enige waar je iets aan kunt veranderen. Bovendien als je het bij één onderwerp uit het hier en nu houdt, is het conflict ook redelijk snel gesproken en soms opgelost en kost het niet weer een hele avond/nacht. Helemaal verstandig als je niet na 9 uur nog met een conflict aankomt. Hoe later het is, hoe sneller de emoties hoog oplopen, hoe eerder een conflict uit de hand loopt.

Deze punten zijn van belang in de opvoeding, maar ook zeker in de partnerrelatie. De partnerrelatie is, als het goed is, een voorbeeld voor je kinderen. Ze kunnen van hun ouders leren hoe je ruzie maakt en met conflicten omgaat.

(uit Mannen en vrouwen moppen)

Mijn vrouw en ik zaten op de bank terwijl ik zapte met de TV afstandsbediening. Ze vroeg: ‘Wat is er op de TV’ . ‘Stof’ zei ik. Toen is de ruzie begonnen