Selecteer een pagina

‘Wie leest heeft de wereld binnen handbereik’ (Philip Huff)

Veel mensen nemen 1 of meerdere boeken mee op vakantie. Daar kun je verschillende redenen voor hebben.

Ten eerste zijn boeken zwaar, dus als je een hele boekentas mee hebt voor je zelf of voor je hele gezin moet je elke keer die tas weer uit je auto halen en naar de tent brengen of naar het vakantiehuisje en weer terug in de auto en dan weer naar huis. Dit is een aardig zware taak, maar als je dan toch weken niet naar de sportschool kunt is dit een goede manier om je spierkracht op peil te houden.

Ten tweede kun je boeken overal mee naar toe nemen, naar het zwembad, naar een bergtop, een beekje, een hotel kamer. Je kunt lzeen in bad in je bed in je tent in je hotelkamer. Je hebt geen wifi aansluiting nodig of een stopcontact om je accu op te laden. Lezen kun je dus overal.

Ten derde is lezen de manier om de leegte, die misschien is ontstaan tussen jou en je partner, op te vullen. Als je echt uitgepraat bent pak je je eigen boek en beleef je daar hopelijk wat je in het echt zou willen beleven met je geliefden.  Of misschien lees je wel een roman over mensen die van hun relatie helemaal een potje maken en blijkt het bij jullie nog best mee te vallen.

Ten vierde is lezen een reden om allerlei dingen niet te hoeven, ‘nee, ik kom straks pas zwemmen, ik lees eerst mijn hoofdstuk uit’ of ‘thuis heb ik het altijd druk met werken, laat mij nu in de vakantie even alleen om in alle rust mijn boeken uit te lezen’ . Je kunt je ook prima verstoppen achter een boek, net doen of je de ruzie van de kinderen ‘over wie er nu de groene krokodil mag’ niet hoort.

Ten vijfde is een boek een belevenis. Stel je ben op vakantie in Zuid-Engeland en je leest een boek over een reis door India. Heb je toch mooi twee vliegen in 1 klap. Of je bent op vakantie in Drenthe, af en toe een flinke fietstocht met het hele gezin en daarna trek jij je terug met je zelfhulpboek ‘hoe word ik een overwinnaar’ Weer twee vliegen in 1 klap, toch vakantie gevierd maar tegelijkertijd geld uitgespaard voor een duur congres voor managers. Dus eigenlijk heb je van dat geld voor dat congres gewoon je vakantie met je gezin in Drenthe in een tipi tent betaald. Het kan niet beter.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Want met boeken kun je ook knutselen. Als je genoeg boeken, lijm, paperclips en viltstiften meeneemt, kun je van oude boeken lampenkappen maken voor thuis of een papieren egel voor op de kast. Ik heb zelfs gezien dat mensen van boeken een iglo hebben gemaakt, dus als je maar genoeg boeken meeneemt heb je Bever sport niet meer nodig. Je kunt er ook kampeerkrukjes, tafels en kastjes van maken of een muur tussen jullie tent en die van de buren, met als doel niet wakker te worden van de huilende baby aan de ene kant van de tent en aan de andere kant het gesnurk van de buurman.

Oftewel hoe meer boeken mee op vakantie hoe meer vreugd, zelfs als je niet van lezen houdt