Selecteer een pagina

Tien voor half 11

Welke aanduiding van de tijd gebruik jij. Zeg je tien over half zes of twintig voor zes. Als je even op google zoekt dat staan er rijen lange discussies over deze vraag. Is het streek gebonden of ligt het er aan wat je familie zegt of heb je zelf een goede reden om het op jouw manier te doen of heb je het gewoon zo op school geleerd in je kindertijd. Eigenlijk is deze discussie zinloos, want beide manieren van vertellen hoe laat het is zijn juist. Het is dus eigenlijk zonde van je tijd om hier al te veel tijd aan te besteden. Maar als je je verveelt is het natuurlijk een prima onderwerp, want zinloze discussies zijn tijd rovend. Dus de tijd kan zomaar voorbij vliegen als je, liefst met een borrel op, een dergelijke discussie aangaat.

In Engeland is het veel eenduidiger. Daar is het ten thirty-nine als het negen over half negen is, a quarter to nine als het kwart voor negen is en half past three als het half vier is en twenty minutes to six bij tien minuten over half zes. Geen discussie, geen tijdverspilling, de tijdsaanduiding is eenduidig en iedereen gebruikt hetzelfde.

Dan is er tegenwoordig ook nog de digitale klok, dan is 10.26 gewoon tien uur zesentwintig en 18.00 is achttien uur of zes uur voor de snelle rekenaar. En snelheid is geboden. En ken je ook de uitdrukking ‘de tijd vliedt snel, gebruik hem wel’. Dit betekent: doe wat je moet doen de tijd gaat snel, want de tijd kent geen genade en gaat altijd sneller dan je denkt. Vooral bij het ouder worden schijnt de tijd sneller te gaan.

Aan de andere kant moet je ook wel voor veel zaken de tijd nemen. Het kost tijd om plannen goed uit te denken en daarna uit te voeren. We hebben ook tijd nodig om te herstellen, van lichamelijk of psychisch leed. De tijd heelt alle wonden. Dit vind ik wel een wat te positieve opvatting,  maar soms baart de tijd wel rozen.

Soms zijn we helemaal niet met de tijd bezig, gezelligheid kent namelijk geen tijd. Maar als je een beetje snugger of wel, bij de tijd bent dan weet je dat gezelligheid niet altijd kan duren, maar dat er een tijd van komen is en een tijd van gaan. En ben je een kind van je tijd, dan kun je op je digitale horloge of op je mobieltje zien wanneer het de hoogste tijd is om te vertrekken of dat je nog zeeën van tijd hebt.

En dan nog een laatste wetenswaardigheidje. In een klokken of horloge winkel staan de wijzers vaak op tien voor twee of tien over tien. Dit is een marketing truc, omdat de vorm van een klok met wijzers op tien over tien doen denken aan een smiley, ze symboliseren de wijzers een lach. Dit zou de klanten onbewust een positief gevoel geven over  de klok en hem daarom eerder kopen.

Ook veel autorijdscholen leren de leerlingen om hun stuur op 10 over 10  vast te houden. Echter de laatste jaren zien ze daar steeds meer van af en kiezen ze eerder voor kwart voor drie of kwart over negen, omdat dit veiliger is bij een ongeluk waarbij de airbag wordt opgeblazen en zijn beschermende werk moet doen.

Kortom, genoeg voor vandaag over de tijd. Als ik nog even door zou gaan heb ik te weinig tijd over voor andere klusjes en een nog langere tekst kan bij de lezer leiden tot verveling. Ik ga ervan uit dat de tijd die het lezen van deze blog kost, net is op te brengen voordat je weer over gaat naar de orde van de dag.