Selecteer een pagina

‘Houd jij ook van galgenhumor?’

 

‘Oke, er lopen twee galgen op straat, zegt de een tegen de ander…..’

 

Bovenstaande grap, van Herman Finkers, verdeelt de mensheid in drie groepen. De eerste groep, begrijpt de grap en moet er erg om lachen (tot die groep behoor ik zelf), de tweede groep begrijpt de grap, maar vindt er niets aan en de derde groep begrijpt de grap niet en vindt er dus ook niets aan.

 

Humor, of het gevoel voor humor is dus iets heel persoonlijks, het is de mogelijkheid om iets wat grappig of amusant is aan te voelen en daaraan  te uiting te geven door een (glim)lach. Of anders gezegd: humor is wat er gebeurt als je brein een verrassend verband ziet dat buiten het normale verwachtingspatroon ligt en deze herkenning verhoogt serotonine in de hersenen. Maar niet elk brein is hetzelfde, dus ook de verbanden die mensen leggen zijn verschillend en ook de “normale verwachtingspatronen” kunnen onderling sterk verschillen.

Maar waarom is humor toch zo belangrijk, wat levert humor op voor jezelf en voor jouw omgeving.

 

1.Humor is een manier van creatief, maar ook van speels en ontspannen denken. Het helpt je om problemen vanuit een verschillend perspectief te zien. Daardoor kun je je beter ontspannen en beter met tegenslagen omgaan. Een goed voorbeeld daarvan is Jaap Bressers, die na een duikongeval in een rolstoel terecht kwam en na zijn studie een succesvol cabaretier werd, met als boodschap “waar een wiel is, is een weg”

 

2.Humor schept een band. Af en toe samen moppen tappen of een geintje uithalen, met je patiënt, je partner, je kind of je collega versterkt de onderliggende band. Lachen helpt ook om de stress te verminderen en elkaar beter te begrijpen. Samen om dingen kunnen lachen zorgt voor een hechtere band en het beter kunnen omgaan met spannende situaties. Daarnaast kan humor ook een goede afleidingsmanoeuvre zijn.

3.Verder is humor een communicatiemiddel welke je in kunt zetten in veel situaties. Als je kunt rekenen op je eigen humor, kan het je helpen met ongemakkelijke situaties om je gaan, bv. een wind die je ontsnapt in gezelschap. Doordat humor je helpt om op een speelse en “luchtige” manier situaties om te gaan, vergroot het ook je zelfvertrouwen en je communicatievermogen. Het maakt je als het ware sterker in de omgang met anderen en het vermindert je angst om te falen.

 

4.Lachen is goed voor je partner relatie. Mannen vinden het over het algemeen niet zo belangrijk of een vrouw veel humor heeft, als ze maar om zijn grappen lacht. Grappige mannen worden beter onthouden en krijgen meer aandacht en schijnen zich meer voort te planten. Maar nu ligt het wel aan de kwaliteit van de grap. Iemand met weinig humor die toch graag grappig wil zijn valt al snel door de mand en wordt juist weer onaantrekkelijk gevonden. Goede humor is dus heel subtiel, het is een talent, waar wel wat aan kan worden bijgeschaafd, maar iemand met weinig humor wordt nooit echt grappig, behalve als iemand in zijn of haar omgeving de humor in kan zien en grappen kan maken over zo’n humorloze man of vrouw.

 

5.Humor is gezond en schijnt goed te zijn voor je immuunsysteem. Dus humor helpt je om gezond te worden en te blijven. Daarnaast kan humor ook pijn en angst verminderen, in elk geval voor even.

 

Humor heeft ook een schaduwzijde. Als jij de enige bent die pret kan hebben om je eigen grappen, die misschien wel en koste gaan van de ander, dan werkt humor averechts. Zo werken cynisme en sarcasme. Die zetten de ander voor gek of halen de ander naar beneden. Humor is alleen humor als je er samen plezier om kunt hebben en het de kwaliteit van je contact verbetert.

Dus denk eens goed na, op welk  terrein je wel wat humor kunt gebruiken. Is dat op je werk, thuis, op school of in de omgang met je vrienden. En denk eens na over jezelf. Had je altijd al weinig humor (dan kan ik niet veel voor je doen) of ben je het een beetje kwijtgeraakt. Als dat zo is denk dan aan hoe je voorheen met humor omging en of je je humor weer een beetje kunt oppoetsen. Je kunt ook kijken in je omgeving hoe ander mensen met humor omgaan. Misschien kun je daar iets van leren.

En als laatste tip, lees eens wat vaker mijn bloggen. De kans is groot dat er dan wat vaker een glimlach op je gezicht verschijnt.