Selecteer een pagina

Zo niet dan wordt het de hoogste tijd daar verandering in te brengen.

Eerste even het begrip coach. Volgens de Nobco, de beroepsvereniging van coaches in Nederland, is “coaching een gestructureerd en doelgericht proces, waarbij de coach op interactieve wijze de gecoachte aanzet tot effectief gedrag” Dit geschiedt door bewustwording en persoonlijke groei, het vergroten van zelfvertrouwen en het exploreren, ontwikkelen en toepassen van eigen mogelijkheden.

Als ik dit lees, dan is iedere ouder een coach maar ook elke docent, elke arts, elke leidinggevende, elke muziek- of sportleraar, elke manager en verkoper en adviseur, therapeut en supervisor. Wie eigenlijk niet.

Er zijn in Nederland meer dan 40.000 coaches aangesloten bij 2 beroepsverenigingen. Maar ook zonder een lidmaatschap kun je je coach noemen. Zelfs zonder opleiding is dat mogelijk. Je leest een boek en je noemt je coach, je zet een bordje op je deur en als je het mooi weet te brengen en een goede prijs vraagt, dan kun je er je brood mee verdienen. Maak het niet te goedkoop, want hoe meer je de mensen laat betalen hoe sneller ze denken dat jij dan vast wel een goede coach bent.

En coaches zijn er in alle soorten en maten en loodsen je door het leven. De meeste coaches hebben ook enorme ambities. Ze kunnen ‘de mooiste versie van jezelf’ maken. Wat dat is heb ik nooit begrepen, ben je dan eerst een lelijke versie en hoe sieren ze je dan op. Of ‘het mooiste wat je kunt worden is jezelf’. Wat was je dan eerst, iemand anders en wie dan wel. Of wat vind je van ‘je leven in balans brengen’. Daar kan ik me al helemaal niets bij voorstellen, het lijkt me zelfs super saai om helemaal in balans te zijn, nooit meer een conflict; innerlijk of met iemand anders, nooit meer geworstel met levensvragen, nooit meer ziekte en dood, nooit meer een keer te veel alcohol, een slip of the tonque, twijfel of vermoeidheid.

Een goede coach kun je dus omschrijven als iemand met diepgang (“hoe diep” denk ik dan) die snel komt tot de kern van de zaak en samen met de couchee (een afschuwelijk woord) op zoek gaat naar persoonlijke krachtbronnen en sterke eigenschappen. In de hoop en verwachting dat die er zijn en binnen een aantal gesprekken zijn aan te boren.

Maar toch, als je je er eens goed in verdiept, is er voor elke vraag of voor elke fase wel een coach te vinden. Het begint al bij de zwangerschapscoach en de bevallingscoach. Een zwangerschapscoach helpt de hele zwangerschap om te genieten van het unieke wonder wat zich in het lichaam van de vrouw afspeelt. En zelfs als de zwangerschap geen rozengeur en maneschijn is weet zij de zwangere toch goed door de zwangerschap heen te slepen. En tijdens de bevalling kun je gebruik maken van de liefdevolle aanwezigheid van de bevallingscoach die jou en eventueel je partner begeleiden bij de bevalling, hoe heerlijk is dat, nog meer mensen aan je bed.

Maar kinderen of niet, elke relatie kent zijn ups en downs en zit je in zo’n down, dan is er de relatiecoach die jullie helpt om meer geluk en diepgang in je relatie te ervaren. Sommigen kunnen dat zelfs in 8 bijeenkomsten voor elkaar krijgen en anderen beloven dat hun coaching echtscheiding voorkomt. En als je dan toch gaat scheiden is er daar ook weer een coach voor die ook zeker van pas kan komen bij samengestelde gezinnen. Ook als ziekte en zeer je relatie beïnvloedt heb je coaches die je helpen om te gaan met je zieke partner, die lijdt aan kanker, dementie, autisme of pornoverslaving, om maar een zijstraat te noemen. En er is natuurlijk ook bij elke ziekte of afwijking een coach voor de ‘patiënt’ zelf.

Voor elke leeftijd zijn er coaches, voor kinderen, pubers, jongvolwassenen, dertigers, mensen van middelbare leeftijd, ouderen, zieken, stervenden. Voor levens en geloofsvragen zijn er life- en pastorale coaches, coaching met behulp van paarden, honden, wandel coaches en hardloopcoaching.

Bij coaching van volwassenen gaat het ook vaak om werk gerelateerd coachen, zoals coaching bij solliciteren, bij het maken van keuzes,  het voorkomen of herstellen van burn-out, omgaan met stress, met perfectionisme. Coaches werkzaam in bedrijven, houden zich bezig met loopbaan, management, outplacement, competentie, organisatie en team coaching

Kortom, coaches kunnen u begeleiden van de wieg tot het graf. Je kunt ze overal vinden, in elke stad en elk dorp en ik hoop dat je van de juiste coach vindt in de wirwar van meer dan 40.000 coaches in ons land.

En lukt dat niet, dan kun je altijd zelf nog coach worden, heb een goed gesprek, lees een boek, volg een cursus, gebruik je eigen ervaring en start morgen je bedrijf.

En dan is er nog een kleine groep die geen coach denkt nodig te hebben (haha) en gelooft het zelf wel te kunnen, en zelf zijn leven durft vorm te geven zonder een coaching traject. Dan ben je een topper of gewoon een normaal mens die niet meedoet aan deze hype, zijn geld en tijd liever anders besteedt en misschien toch best heel gelukkig kan zijn. Een coach zou zeggen “in balans”.