Selecteer een pagina

Kinderen zijn echte verzamelaars, vooral op de basisschoolleeftijd. Winkels spelen daar graag op in, door bijvoorbeeld dierenplaatjes of moestuintjes bij de kassa uit te delen. Op het strand en in het bos verzamelen kinderen graag mooie schelpen en dennenappels. Toen ik jong was, heel lang geleden, verzamelden wij speldjes, postzegels, munten, sleutelhangers en ansichtkaarten.

Ook volwassenen zijn nog echte verzamelaars. Vroeger waren het sigarenbandjes, boekenleggers, militaria en schilderijen. Ik ben ook een verzamelaar. Ik verzamel onder anderen clipoorbellen en schoenen. Wat betreft de laatste categorie kan ik zeggen dat ik al een heel eind gekomen ben. Ik heb hoge en lage laarzen, pumps, sandalen, wandelschoenen, ballerina’s, instappers en veterschoenen. Een aantal soorten ontbreken in mijn verzameling omdat ik ze niet mooi vind of er niet op kan lopen. Zo heb ik geen schoenen met hoge hakken, geen sneakers, geen sportschoenen, geen klompen, geen legerkisten, geen espadrilles en ook geen pantoffels. Toch bezit ik een categorie schoenen waar ik niet goed op kan lopen, maar die er zo fantastisch uitzien, dat ik ze toch graag in mijn bezit heb. Het gaat hier om de zogenaamde zitschoenen. Schoenen die mooi of leuk of heel apart zijn, die ik meestal ben tegengekomen op Marktplaats, maar waarmee ik nauwelijks een stap kan verzetten. Soms neem ik ze mee in een tasje als ik bijvoorbeeld naar een feestjes ga. Ik loop, fiets of rijd auto met comfortabele schoenen aan, maar ik verwissel ze voor mijn zitschoenen voordat ik naar binnen strompel, mij vasthoudend aan mijn partner, of aan de deurkruk. Meestal draag is ze onder onopvallende kleding, zodat ze alle aandacht krijgen van de mensen om mij heen. Ik vertel erover met trots, voor hoe weinig geld ik ze heb kunnen bemachtigen via Marktplaats of in welke kringloopwinkel ik ze heb gekocht. Als ik thuis kom doe ik ze weer zorgvuldig in de schoenendoos, waar ze moeten wachten op het volgende uitstapje.

Je kunt stellen dat ik oneigenlijk gebruik maak van schoenen waar ik niet op kan lopen. Schoenen bieden namelijk bescherming aan de voeten tegen vuil, kou en een harde ondergrond. Ze kunnen het lopen gemakkelijker maken, maar dat doen zitschoenen in elk geval niet.

Hetzelfde oneigenlijk gebruik vind je terug bij hangbanken. Want waarvoor zijn er banken? Ik bedoel geen financiële instellingen, geen bloedbank, geen spermabank en geen rechtbank. Ik bedoel de bank als meubelstuk. Dus de zitbank, gemaakt om er met twee of meer mensen op te zitten.  Sommige banken leveren veel comfort, zien er mooi uit, zijn aangenaam om op zitten en passen goed bij het interieur. Maar er zijn ook de zogenaamde hangbanken. Dit is een andere klasse dan de zitbank en uitstekend geschikt voor gezinnen met pubers, voor mensen die graag onderuit hangen met een boek of een film, voor stelletjes die graag samen op de bank liggen, dicht tegen elkaar aan of voor mensen die uit zijn geweest en te lang op zitschoenen hebben rondgelopen. Als je gaat bankhangen gooi je je schoenen uit en misschien nog wel meer kleding of je gaat juist lekker onder een dekentje liggen en je kunt genieten van even niets moeten en je voeten krijgen de tijd om te herstellen van hun zware opgave.

Kortom, een goed duo, de zitschoenen en de hangbank.

Veel genoegen!