Selecteer een pagina

Weer iets anders dan een bevrijdingsfestival of een 5 mei concert.

Op 5 mei vieren we in Nederland de bevrijding van de Duitse bezetting in 1945. Na de dodenherdenking, met de vlaggen halfstok, de nationale herdenking op de Dam en de twee minuten stilte in het hele land, kan op 5 mei iedereen losbarsten om het feest van de bevrijding te vieren. Erbij stil staan hoe fantastisch het is dat we nog steeds in vrede leven. Een nationale dag om te vieren, omdat 5 mei grote waarde heeft voor de vrijheid in ons land, voor de democratie en de mensenrechten.

Vijf mei valt dit jaar op zaterdag, dus de meeste mensen zijn vrij. Sommigen hangen alleen de vlag buiten, anderen gaan naar de Gamma of naar een andere bouwwinkel en gebruiken deze dag om te klussen. Weer anderen en vooral jongere mensen bezoeken bevrijdingsfestivals, om met elkaar een feestje te bouwen.

Ook is er een hele groep mensen die hun vrije dag, vooral bij mooi weer, gebruiken om te tuinieren. En laat het nu op 5 mei dit jaar de internationale dag zijn van het naakt tuinieren. Dus het zou zomaar kunnen dat je morgen je buren in hun blootje de heg ziet snoeien of het gras ziet maaien. Of dat je morgen zelf bezig bent in je tuin en al zwoegend en zwetend je wilt bevrijden van je kleding en naakt je viooltjes gaat planten of je moestuin gaat schoffelen.

Deze dag is in 2005 in het leven geroepen door een Amerikaanse nudistenorganisatie en oorspronkelijk heet deze dag de “World Naked Gardening Day”. Naakt tuinieren zou een gezonde bezigheid zijn en bijdragen aan een positief zelfbeeld.

Ik zie dat niet zo. Als ik kijk op de tuinvereniging bij ons in de buurt dan is de gemiddelde leeftijd ongeveer vijfenzestig en scharrelen daar weinig mensen rond die ik graag ik hun blootje wil tegenkomen. Ik denk ook niet dat mijn zelfbeeld positief wordt beïnvloed als ik daar op die tuin naakt rond ga spitten. Zeker, bloot is natuurlijk en je bent met het tuinieren dicht bij de natuur. Wil je toch graag naakt tuinieren, dan mag het in Nederland ook alleen maar privé, dus op een plek waar je niet door anderen, vreemden gezien wordt. Dus het geldt eigenlijk alleen voor mensen met een hoog ommuurde tuin of met een eigen eilandje in bijvoorbeeld het Rijk der duizend eilanden in Broek op Langedijk.

Als oplossing kun je natuurlijk ook gewoon morgen de gordijnen dichtlaten en thuis naakt aan de gang gaan met het verversen van het water van je bloemen, het besproeien van je kamerplanten en het verstekken van je groen. Lijkt je dat niet heerlijk? Bevrijd van kleding en kledingvoorschriften, van knellende broeken, irriterende lingerie of schoenen waar je niet lekker op loopt.

Hoe je Bevrijdingsdag ook vorm wilt geven, dat is helemaal aan jezelf. Naakt of aangekleed, binnen of buiten, in je tuin of op je binnenplaats. Maak er een feestje van op zo’n manier dat niemand aanstoot aan je kan nemen en dat je, als je naar buiten gaat, jezelf genoeg beschermt tegen de zon en stekende insecten. En als je toch per se naakt wilt tuinieren en je hebt een beschutte tuin waarin niemand je ziet, denk dan (maar niet) aan de drones en de camera’s van je buren. Goed, alle gekheid op een stokje, maak er een mooie dag van en kijk goed om je heen, misschien zie je dan nog een glimp van iemand die Bevrijdingsdag wel heel letterlijk heeft genomen.