Selecteer een pagina

Wat een rottitel.

Als je deze titel opzoekt op google, dan kom je erachter hoe geweldig lachen is. Het verbetert je immuunsysteem, je blijft vitaler, je kunt beter relativeren, het geeft verbinding tussen mensen, je ervaart minder stress, je kunt het leven beter aan. Fantastisch.

Het schijnt ook nog dat volwassenen ongeveer 13 keer per dag lachen, vrouwen iets meer dan mannen en kinderen lachen zelfs weer 10 keer zo veel als anderen.

Dus….gewoon doen. Doe blij, wees blij, uit je vrolijk, zet een blij gezicht op. Het maakt niet uit hoe je leven eruit ziet, is je glas half vol of half leeg, ben je gelukkig en gezond of ziek en bijna dood, je kunt de richting van je leven volledig bepalen door te lachen. Vooral de ochtendlach, het liefst vergezeld met het dansje schijnt heilzaam te zijn. En zeker vandaag, omdat het naast de dag van de lach ook nog de internationale dag van de dans is.

En wat dacht je van ‘een dag niet gelachen is een dag niet geleefd’. Schandalige belediging voor mensen die door ziekte of verlies door een hel gaan. Ook zonder die verplichte lach elke dag kun je leven, soms is het leven nu eenmaal heel zwaar en ben je je humor een tijdje kwijt.

Dan heb je nog de uitdrukking “ik lach me dood” of “ik lach me een deuk” Deze uitdrukkingen gaan waarschijnlijk over de negatieve kanten van het lachen, de risico’s, de donkere zijde.  En wat te denken over ‘je een aap lachen’, een ietwat ouderwetse uitdrukking, bedoelen ze dat je net lacht als een aap, lachen die dan zoveel, in een veel te kleine kooi in de dierentuin?

En waar wordt de lachlust nu door opgewekt. Dat is heel persoonlijk. Waar de ene persoon hartelijk om moet lachen, laat de ander geen enkele emotie zien. Zo is er ook verschil van humor bij mannen, vrouwen, kinderen, mensen uit verschillende landen en andere groepen. Naast vrolijke humor kennen we ook nog de satirische en galgenhumor. Voor sommigen een bron van vermaak, voor anderen een bron van afkeer.

Maar ondanks al deze kanttekeningen is lachen heel belangrijk. Hoeft niet altijd voluit, soms is een glimlach al genoeg. Stilletjes, nadat je bijvoorbeeld sommige vrolijke blogs van mij hebt gelezen of hardop, omdat je plezier beleeft, alleen, of samen met anderen. Lachen met en om je partner en of je kinderen helpt je om het gezinsleven op een hoger niveau te krijgen, om elkaar te accepteren, om herinneringen op te bouwen, om je geliefd te voelen.

Lachen is heerlijk, als het je spanning vermindert en helpt anders tegen problemen aan te kijken.  Maar besef dat je niet kunt lachen op commando. Dat niet lachen in veel situaties veel gepaster is dan wel te lachen, dat het goed is om niet alles weg te lachen, maar je ook je andere minder vrolijke gevoelens serieus moet nemen. En bedenk dat uitlachen uit den boze is en veel ellende kan veroorzaken maar dat toelachen een uiting is van bemoediging, warmte en steun.

Kortom geniet van je humor en die van je geliefden, lach veel met elkaar, maar maak er geen punt van als dat even niet lukt om dat het (leven) je even tegen zet.

Veel plezier.