Selecteer een pagina

Herman en Linda, een gelukkig stel.

‘Zeg Herman, hoe was het weekje alleen met je vrouw op stap zonder kinderen?’ ‘Heerlijk’ zei Herman ‘we zijn echt uitgerust terug gekomen en hebben een goede week gehad samen’.  ‘Waar waren jullie dan?’, ‘Op Ibiza’.

Ook de kinderen van Herman en Linda hadden het goed gehad, oma was een week in huis gekomen en zorgde dat alles voor de kinderen op rolletjes liep.

‘Na 15 jaar huwelijk ga je elkaar toch zo  goed begrijpen’ zei Herman. Dit hoor ik niet zo vaak, mensen klagen juist dat ze elkaar zo slecht begrijpen. Dus ik vroeg: ‘wat bedoel je daarmee’. ‘Nou’, zei Herman ‘als ik bijvoorbeeld zin had in een kopje koffie en dan regeerde Linda met: ‘daar zit ik nou net aan te denken, een lekker kopje koffie op een terrasje’.

Ik keek naar Herman, hij keek tevreden en ik wist me even geen houding. Zo snel tevreden met zijn huwelijk als hij merkt dat hij en zijn vrouw op hetzelfde tijdstip zin hebben in een kopje koffie.

Maar ik wilde geen afbreuk doen aan zijn geluk en zei ‘Heerlijk Herman, dat jullie elkaar zo goed begrijpen’ Ik wilde nog vragen of dat op andere vlakken ook zo ging, dus ook thuis in de hectiek van het gezinsleven of bij de opvoeding van de kinderen of bij gesprekken over financiën, seksualiteit of  geloof. Dus ik ging mee in zijn euforie en toen we ieder onze weg vervolgden vroeg ik hem de groeten te doen aan Linda.

En wat was ik nieuwsgierig naar Linda. Ik ken haar wel, maar ik had graag van haar willen horen of zij ook vond dat zij en Herman elkaar perfect aanvoelden. Ik vermoed eerlijk gezegd van niet. Na al die jaren werken met echtparen weet ik dat de meeste mannen meer tevreden zijn over hun huwelijk dan de meeste van hun vrouwen. Veel mannen geven hun huwelijk een zeven, een acht of een negen, omdat Maaike er nog zo goed uit ziet, omdat Monique goed voor de kinderen zorgt of omdat Renate goed voor het huishouden zorgt en goed met geld om kan gaan en omdat ze het vaak gezellig hebben samen of omdat Frieda zo lekker kan koken.

Maar vrouwen zijn vaak niet zo scheutig met hoge cijfers over hun huwelijk, zij zitten eerder op een vier of een vijf of een zes. Nemen geen genoegen met het feit dat ze op hetzelfde moment zin hebben in koffie. Ze willen meer, meer aandacht, meer tijd, meer lieve woordjes, meer empathie, meer meehelpen in huis en met de kinderen, meer klusjes en meer kusjes.

Maar misschien Linda niet, misschien ziet Linda vooral wat er wel is. Het genieten van het samen een weekje weg, samen koffie drinken op een terrasje, samen genieten van hun kinderen en blij dat ze ze ook even los kunnen laten, samen genieten van het vliegen naar Ibiza en van het mooie weer.

Misschien moeten we een voorbeeld nemen aan Herman, die zo innig gelukkig is als hij op hetzelfde moment als zijn vrouw zin heeft in koffie. Misschien wil hij met deze opmerking wel meer zeggen en geniet hij van het meer en meer afgestemd zijn op elkaar na 15 jaar huwelijk en is die koffie maar een voorbeeld waarover hij makkelijk met een kennis kan praten .

Ik hoop dat ze nog een lang en gelukkig leven zullen hebben samen en dat ze nog veel koffie samen zullen drinken, vooral omdat samen roken niet gezond is, samen alcohol gebruiken ook al niet (meer) en samen koffie drinken nog steeds niet is afgekeurd door de wereld gezondheidsraad. En anders kunnen ze altijd nog overgaan op decafé of thee.