Selecteer een pagina

Deze vreemde vraag houdt mij al dagen bezig.

Samen op zoek naar het antwoord.

Eerst maar even wat algemene kennis. “Ologie” betekent “gebied van studie”. Zo bestudeert de psychologie het gedrag en de geest van de mens, de psyche. Psychologie houdt zich bezig met alles wat allerlei mensen gezamenlijk hebben, maar kijkt ook naar persoonlijkheid, persoonlijke overtuigingen en vaardigheden. Daarnaast kijkt een psycholoog niet alleen hoe ieder individu zich ontwikkelt, maar ook hoe we met elkaar omgaan en hoe we over elkaar denken.

Er zijn veel woorden die eindigen op ologie. Denk aan astrologie, biologie, oncologie, fysiologie. Allemaal specifieke takken van wetenschap.

Nu reed ik pas langs een pand waarop in grote letters stond geschreven “de patatoloog”. Wow dacht, een nieuwe wetenschappelijke afsplitsing, de patatologie. Thuisgekomen ging ik direct op google kijken en helaas had ik niet gelijk, helemaal geen wetenschappelijk centrum, maar een doodnormale snackbar met een opvallende naam.

Nu is het de vraag of het echt zo’n normale snackbar is en of er ook hele normale mensen daar hun patatje gaan halen. Of zijn het mensen die afgeknapt zijn op hun psycholoog en de overstap hebben gemaakt naar de patatoloog. Je kunt er namelijk terecht zonder verwijsbrief van je huisarts, ze stellen geen lastige vragen, bemoeien zich niet met je verleden, zeuren niet door over trauma’s maar bezorgen je genot, in de vorm van een patatje met, een bal gehakt (dat ben jij niet, dus daarvoor hoef je niet terug naar de psycholoog, maar je kunt hem gewoon bestellen en warm opeten), een patatje oorlog (dat klinkt nog wel als een conflict, ik hoop dat de klanten van de patatoloog daar goed mee om kunnen gaan).

Maar wie komen daar dan nog meer, behalve mensen die de psycholoog voor gezien houden. Als je naar de patatoloog gaat in plaats van naar de gewone snackbar is er volgens mij toch wel een draadje los. Ben je misschien toch wel een loser of een oen of zelfs een oenoloog. En ik zal je zeggen, oenologie bestaat echt en is een studierichting aan de universiteit in Frankrijk. Een titel van de Diplome Nationale d’Oenologie, een examen dat afgelegd wordt na een tweejarige studie, een Masteropleiding, die gevolgd is na meerdere studies in de wijnbouw, de chemie of de akkerbouw. Dus een oenoloog zal niet zo snel genoegen nemen met een patatje, een hamburger en een potje bier.

Volgende keer als ik er weer langs kom ga ik het gewoon zelf uitproberen. Wat heeft deze snackbar te bieden, dat ze de uitgang –oloog achter hun naam durven te zetten. Ik ben benieuwd. Mocht het leiden tot nieuwe wetenschappelijke kennis over patat, dan zal ik het je laten weten.