Selecteer een pagina

Wat hebben die met elkaar te maken?

De datum, namelijk 11 april, de (internationale) dag van de panda, van de poep en  van de drop.

 

De panda wordt bedreigd met uitsterven. Om dat te voorkomen heeft het WWF de dag van de panda in het leven geroepen, in de hoop dat wij als mens kunnen helpen om de panda nog lang “onder ons” te hebben en niet te laten uitsterven. Nu las ik pas op “upcoming.nl” dat de panda eigenlijk zijn uitsterven door verkeerde leefregels, zelf in de hand werkt. Zo eet hij bamboe, vooral jonge sappige bamboe, die slecht verteerbaar is en de panda weinig energie oplevert. Nu is de panda van nature al een lui dier, want als hij geen bamboe in zijn eigen leefomgeving vindt, gaat hij niet naarstig op zoek naar een alternatief voor de bamboe, of vergroot hij zijn zoekgebied. Nee, hij gaat er gewoon bij liggen en wachten tot hij dood gaat. Daarnaast doen de tweeduizend panda’s die in het wild leven nou ook weer niet zo veel moeite om zich voort te planten, ze zijn slechts 4 jaar lang geslachtsrijp en dan gaan ze dood. Nu schijnen panda’s ook nog niet zo vrijlustig te zijn en slechts 1 kind tegelijk te kunnen verzorgen. Krijgt een panda een tweeling, dan zorgt hij er voor 1 en laat hij de ander doodgaan. En wij maar ons best doen om de panda in leven te houden, door ze te verhuizen, de stropers te berechten, bossen te planten en 2 panda’s naar Nederland te halen, als een soort ambassadeur van hun soort.

Verder las ik nog dat panda’s communiceren door geurvlagen. De 3 dagen per jaar dat het vrouwtje vruchtbaar is, laat ze een geurvlaag achter, zodat een panda man haar kan vinden om te paren. En snel een beetje want de 3 dagen zijn zo voorbij.

En van die geur, komen we bij onze menselijke geur, niet altijd bedoeld om tot paren te komen. Poepen is een van onze manieren om een geurvlaag achter ons te laten. Poepen dient om de afval die overblijft na het spijsverteringsproces, kwijt te raken. Een paar weetjes: een drol van 600 gram bevat maar liefst 200 tot 300 gram bacteriën en daarom leren we al vroeg, dat poep vies is. Maar sinds een aantal jaren krijgt onze poep ook wat meer positieve belangstelling, omdat poep je veel kan vertellen over je gezondheid en kan ook helpen om darmkanker in een vroeg stadium op te sporen. Daarom is het niet de bedoeling dat als je gepoept heb, je deze zo snel mogelijk doorspoelt, maar adviseert de Maag Lever Darm Stichting om “eerst even goed achterom te kijken”, naar de structuur en de kleur van je poep. Bij bloed in je poep of zwarte poep is het goed naar je huisarts te gaan, echter behalve  als je trekdrop hebt gegeten. De kleurstof E153 kan je poep zwart kleuren en bovendien heeft drop een laxerende werking.

En zo komen we bij de dag van de poep bij de dag van de drop, of wel De Wereld Drop Dag. Deze bestaat sinds 2004 en is om de uitvinding van ‘het zwarte goud’ te vieren. Het zoethout, dat gebruikt wordt bij het maken van drop heeft een geneeskrachtige werking, maar helaas worden er aan het hedendaagse dropje vaak zoveel suiker en anderen bestanddelen toegevoegd, dag drop tegenwoordig vooral lekker is, als je er tenminste van houdt. En nu las ik ook dat het Finse woord voor drop “panda” is. Helaas kan ik dit niet bevestigen na een half uur zoeken op allerlei vertaalsites, maar mocht het wel zo zijn, dan is de cirkel toch weer rond.

11 April, een geweldige dag, dankzij de panda, het poep en een dropje.