Selecteer een pagina

16 maart, de internationale dag van de Slaap.

Wat een rare titel voor een dergelijke dag, World Sleep dag. Zou het niet juist de internodiale nacht van de slaap moeten zijn. Want ik begrijp dat het vooral belangrijk is dat je ’s nachts goed slaapt en overdag vooral wakker bent. Deze dag is 10 jaar geleden in het leven geroepen en wordt op de laatste vrijdag voor het begin van de lente gevierd.

In Belgie hebben ze er een nationale uitslaap dag van gemaakt. Lijkt me heerlijk om een dag niet gewekt te worden door de iPhone, de wekker, je baas of de leerkracht van school. Wat je dan moet doen met wakkere baby’s en peuters en hondjes die een eerste ronde nodig hebben weet ik niet precies, daar hebben die Belgen geen oplossingen voor gepubliceerd.

Hoeveel aandacht en tijd besteden we aan slapen. Gemiddeld slapen volwassenen 8 uur per nacht. Ik weet niet hoe veel we gemiddeld in onze auto rijden, maar bij de meesten is dat veel minder dan 8 uur. Aan de aanschaf en het onderhoud van de auto wordt vaak veel tijd en aandacht besteed, veel meer dan aan aanschaf en het onderhoud van ons bed. Hoe lang hebben we dit bed al en de matras en liggen de kussens nog wel lekker, wordt de slaapkamer goed geventileerd?

Maar ook: gaan we wel op tijd naar bed, zijn we niet te moe en zijn we te lang doorgegaan met onze belangrijke activiteiten, hebben we overdag wel voldoende beweging en buitenlucht gehad, doen we de telefoon en de televisie wel uit in bed en gaan we er wel op tijd in.

Want onvoldoende slaap is heel ongezond en soms zelf gevaarlijk. Je kunt last krijgen van lichamelijke klachten, concentratieproblemen, je kunt er chagrijnig van worden en slechter gaan presteren. Ook ben je meer vatbaar voor ziektes, heb je eerder last van somberheid, angst en depressie.

Dus, neem de internationale dag van de Slaap serieus. Neem je eigen slaap hygiëne op de korrel en misschien moeten we net als met jonge kinderen eens werken aan een slapritueel. Eerst een ontspannen douche, dan tandenpoetsen, vervolgens een verhaaltje lezen en een liedje zingen en dan samen of alleen de dag afsluiten. Een vrijpartij is een goede slaappil en nog even lekker samen tegen elkaar aanliggen kan ook heel ontspannend werken. En lig je alleen in bed, geniet dan van de rust en de ruimte die je hebt en van het feit dat je je geen zorgen hoeft te maken om een snurkende partner of iemand die een slaapritueel heeft die jou niet rustig maakt maar alleen maar irriteert, zoals het zingen van de Marseillaise,  waardoor jij nog heel lang wakker ligt.

En nog een allerlaatste maar heel belangrijke tip. Begin na 20.00 in de avond geen gevoelige kwestie te bespreken, grote kans dat de emoties veel hoger oplopen dan wanneer je dit gesprek overdag voert en daardoor veel kans dat je te laat naar bed gaat en nog zo vol gevoelens zit dat de ene partner niet voor 3 uur in slaap valt en de andere partner zijn denkbeeldige knop omzet en gewoon gaat liggen ronken en dan de volgende dag te horen krijgt dat het conflict hem (meestal is het de man die dit doet) niet echt geraakt heeft, anders was hij vast niet in slaap gevallen.

Beste wakker ligger, succes, en lukt het slapen ondanks al deze tips niet, ga er dan met iemand over praten die er echt verstand van heeft.