Selecteer een pagina

Ik stapte uit mijn auto en zag een jongen van een jaar of 9 zijn hond uitlaten. Ik maakte een praatje met hem “Sarah heet ze” vertelde hij. “Ze is anderhalf en over een poosje wordt ze 2”  Hij vertelde hoe ze haar eerste verjaardag hadden gevierd met veel extra lekkere brokjes en dat hij ook van haar tweede verjaardag een feestje wilde maken. Daarna liep hij verder.

 

Een huisdier is een goede manier om met mensen in contact te komen. Als ik in mijn voortuin aan het werk ben komen er vaak hondenbezitters uit de buurt langs. Inmiddels ken ik vele honden en hun baasjes, maar ook de gewoonte van sommige honden, hun leeftijd, hun ziektes, hun eigenaardigheden en ook over de baasjes zelf ben ik een hoop te weten gekomen. Het is een ontspannen en vrolijke manier om met mensen in je buurt in gesprek te komen, soms kun je ook met ze meeleven als ze hun hond hebben moeten laten inslapen of als ze nog nadenken over wel of geen nieuwe hond. Ook leer ik als niet-honden bezitter van alles over poepzak apparaten, rassen, bijzondere hondennamen, verzekeringen en dierenartsbezoeken. Ik leef mee met de eigenaren als ze nadenken over een hondje erbij en zelfs over begraven of cremeren.

 

Recent passeerde een mevrouw mij en vlak achter haar liep een jongen, ik denk haar zoontje, met een hond en die herkende ik. “Daar heb je Sarah”, zei ik. De moeder leek geschrokken en redelijk ontstemd vroeg ze aan mij: “Hoe weet u dat”. Ik schrok even van haar aanval, maar hernam mezelf en zei: “Laatst zag ik uw zoon ook met zijn hond lopen en heb  ik een praatje met hem gemaakt”. Dit leek haar voldoende gerust te stellen en samen met haar zoon liep ze verder.

 

Natuurlijk heb ik mijn kinderen ook geleerd om geen vreemde honden te aaien of niet met vreemde mensen mee te gaan en bij twijfel eerst even thuis te komen om te vragen of  ze een bepaalde hond van een bepaalde meneer of mevrouw wel mochten aaien. Nu heb Sarah niet eens geaaid maar wel met de jongen gesproken over zijn hond, niet wetende dat ik door zijn moeder of iemand anders ook aangezien kon worden als een mevrouw waar je niet mee moet praten en al helemaal niet je hond moet laten aaien…..