Selecteer een pagina

Internationale Antiluizen dag en de Internationale Vrouwendag vallen op 1 en dezelfde dag, namelijk 8 maart. Is dat logisch, samenhangend, een grote vergissing of gewoon een gevalletje pech?

Nu is het zo dat ouders die met enige regelmaat de kinderhoofden op scholen controleren over het algemeen vrouwen zijn en tegenwoordig is er op de tv zelfs een serie met de naam ‘de luizenmoeder’, een comedyserie die af zich afspeelt in de absurde wereld van de hedendaagse basisschool, met hangmoeders op het schoolplein, 10 minutengesprekken, verantwoorde traktaties, parkeerbeleid, app-groepen, verjaardag protocollen. En natuurlijk zijn er ook de luizenmoeders.

Maar wat heeft dit programma te maken met de internationale vrouwendag. Het thema van het jaar 2018 is gender-gelijkheid. In de universele verklaring voor de rechten van de mens is vastgesteld dat mannen en vrouwen evenveel rechten hebben. Gelijkheid tussen mannen en vrouwen zou bijdragen aan een vreedzame en duurzame wereld.

Mijns inziens is daar bij ‘de luizenmoeder’ niet veel van terug te vinden. De basisschool is vooral een vrouwencultuur, met weinig ruimte voor de ontwikkeling van jongens, die willen doen, in plaats van zitten, die willen leren door te ervaren, die erop uit willen trekken, vies willen worden, hutten willen bouwen en in bomen willen klimmen. Maar waar is de gender-gelijkheid te vinden in de klas van de luizenmoeders of in de klas van jouw kind?

Of misschien moet ik niet zo diep gaan en zou het zo moeten zijn dat op de internationale vrouwen dag de mannen de klusjes van de vrouwen op school gaan doen, zoals klaar-over, overblijfvader, voorleesvader en luizenvader.

Ook kan het zijn dat veel relaties tussen mannen en vrouwen lijken op de relaties tussen een luis en een mens. Een luis doet het het beste in een omgeving van menselijke bloed en juiste omgevings- en luchtvochtigheidstemperatuur. Regelmatig de (neten)kam door het haar kan leiden tot bevrijding van een luizenplaag.

Voor een relatie tussen man en vrouw is ook de juiste temperatuur van belang, niet alleen de luchtvochtigheid tussen de lakens, maar ook het lichaamstemperatuur en het temperament.  Het kwijtraken van luizen kan net zo moeilijk zijn als het verbreken van een relatie tussen twee mensen. Mensen zitten met zoveel haken aan elkaar vast. Soms kan de bezem door de relatie ook helpen om de plaag, die relatie heet, weer tot rust te brengen. Dan kan er weer orde komen en gelijkwaardigheid en, zoals de internationale dag van de vrouw nastreeft, ‘gendergelijkheid’ in onze relaties thuis en daarbuiten.