Selecteer een pagina

1. Wie kent dat niet, ‘in groepjes uiteen en dan weer plenair bij elkaar komen’. Vanwege de kleine groep cursusleden kwam ik recent in een klein groepje terecht, we waren met twee personen. Dat voelt al niet echt als een groep, maar volgens Wikipedia is ‘een groep een verzameling van twee of meer personen die met elkaar omgaan’. En samen vormden we een prima groep die goed aan de slag kon met het onderwerp van de cursus. Na een tijdje kwam iemand van de cursusleiding bij ons zitten om te kijken hoe het met onze opdracht ging. Wij vertelden enthousiast over onze vordering en toen merkte ze op, “ik ga maar weer verder, want nu zijn we een oneven aantal” waarop ik reageerde met: “geweldig toch, een groep van drie is net zo stevig als een krukje van drie”. Een tweepoot valt om en een vierpoot gaat wiebelen als de grond niet egaal is, denk maar aan de keren dat je bierviltjes onder een tafelpoot deed op een terrasje aan een tafel met vier poten.

2. Drie is het enige natuurlijke getal dat twee opvolgt en voorafgaat aan vier. Dat lijkt heel logisch maar misschien toch goed om er eens aandacht aan te geven. En nog zo’n inkoppertje: ‘een driehoek is een geometrische figuur bestaande uit drie zijden en drie hoeken’. En nu nog even voor de intellectuelen onder ons: ‘ieder getal waarvan de som van de cijfers deelbaar is door door 3 is zelf deelbaar door 3’. Bijvoorbeeld 21:3 = 7, maar 2+1+3 =6 en 6:3 is ook 2, of 81 : 3 =27 en 8 + 1 + 3 =12 en 12 :3 is 4.

3. In het christelijk geloof wordt God voorgesteld als een drie-eenheid: Vader, Zoon en Heilige Geest en kennen we ‘geloof, hoop en liefde’, zat Jona drie dagen in de vis, kwamen er drie wijzen uit het oosten en Jezus stond na drie dagen op uit het graf.

4. Ook in het dagelijks leven heeft drie dikwijls een positieve betekenis. ‘drie maal is scheepsrecht’ en ‘al het goede komt in drieën’, maar wat dacht je van ‘drie in de pan’ en ‘aardappels, groente, vlees’. Maar ook de negatieve kant van drie zoals ‘drie is teveel’, ik kom hierop terug bij punt 5.

5. Een trio is een combinatie van drie elementen of personen die op enigerlei wijze samen werken. Zo kan een trio verwijzen naar muziek, (een groep spelers of een muziek- of compositievorm), naar werk (denk aan K3, of Toon Hermans, Wim Kan en  Wim Sonneveld) en naar seksualiteit het triootje. Daar kun je zelf alles bij bedenken.En dit laatste trio is ook de uitzondering op de stelling dat drie zorgt voor stevigheid en stabiliteit en evenwicht en ook bierviltjes zijn meestal niet genoeg om de stevigheid in de relatie te herstellen als er een derde in het spel is.