Selecteer een pagina

Jij ook of (waarom) niet?

Vandaag is het 29 september, een speciale dag, namelijk Rode Jurken Dag (Wikipedia). Deze dag is in het leven geroepen door de Nederlandse Hartstichting. Oorspronkelijk komt het uit de Verenigde Staten, waar ze Dress Red Day houden, sinds 2002.

Door op deze dag rode kleding te dragen, dus niet per se een jurk, help je mee om aandacht te vragen voor het feit dat veel vrouwen te maken krijgen met hart- en vaatziekten. Natuurlijk kun je op een dag als vandaag ook als man je in het rood kleden, omdat hart- en vaatzieken ook bij mannen veel voorkomen. Zo kun je je als man via je kleding uitspreken voor meer onderzoek naar de hart- en vaatziekten en met name onderzoek naar het in kaart brengen van de verschillen tussen mannen en vrouwen als het gaat om het ontstaan, het signaleren en de behandeling ervan.

Zo las ik op de site van de Hartstichting dat vrouwen vaak minder duidelijke klachten hebben, waardoor er bij bv. extreme vermoeidheid en/of gevoelens van angst, niet direct gedacht wordt aan een hartkwaal. Maar goed ook, denk ik, dat we niet bij alle grote en kleine klachten direct denken dat er een hartaanval in aantocht is, maar toch is het goed om bij zorgen hierover je eens goed te laten nakijken.

Toen ik vandaag mijn kleding moest kiezen, werd het dus ‘een rode jurk’. Gelukkig heb ik die wel in mijn assortiment en daarover heen droeg ik vanmorgen ook nog een rode jas. Toen ik buiten was heb ik goed om mij heen gekeken naar wat andere vrouwen vandaag dragen. Ik heb geen enkele rode jurk of jas gezien. Misschien is Red Dress Day dan niet zo bekend in Nederland. Bovendien dragen veel vrouwen weinig jurken, terwijl een jurk mijn lievelingskleding is. Het voordeel van een jurk is dat je niet hoeft te combineren. Alhoewel ik nog wel moet nadenken wat voor panty of schoenen ik bij een bepaalde jurk aantrek en als ik heel fanatiek ben, pas ik ook mijn oorbellen en ketting aan.

Nu voelt het even als een one-woman show op deze Wereld Hart Dag, misschien kan ik beter met een collectebus langs de deuren gaan als er weer een geldinzamelactie is voor onderzoek naar hart- en vaatziekten. Of zal ik een nieuwe missie ontwikkelen om via je kledingkeuze meer aandacht te vragen voor bepaalde zaken.

Je hebt natuurlijk al ‘rokjesdag’, een term die gebruikt wordt voor 22 april, een vaste dag in het voorjaar waarop opvallend veel vrouwen voor het eerst in het jaar een korte rok dragen met blote benen. ‘Rokjesdag’ heeft dus niets met een ziekte of aandoening te maken maar is meer een teken dat de lente is begonnen en de zomer eraan komt. Rokjesdag is er niet voor iedereen, op zekere leeftijd of boven een bepaald BMI draag je meestal buiten geen kort rokje meer met blote benen. Dan moet je andere kleding kiezen, om er zomers uit te zien.

Wat wel voor elke geslacht en elke leeftijd en voor elke BMI geschikt is, is Warmetruiendag (www.warmetruiendag.nl). Je kunt vast beginnen met breien, want de eerstvolgende Warmetruiendag is op 10 februari 2023. De bedoeling is dat je op die dag de verwarming een paar graden lager zet en een extra warme trui aantrekt, met als doel energie te besparen en de CO2-uitstoot te verlagen.

Maar nu de energieprijzen de pan uit stijgen, tot ‘het plafond’, moeten we misschien wat vaker Warmetruiendag vieren deze winter. Misschien wel 1 dag in de maand of 1 in de week, of elke dag een warme trui aan, desnoods over je rode jurk heen.

Maar let erop dat je niet doorslaat en voor elke outfit een andere trui koopt. Want het vervaardigen van een trui en de reis die die moet afleggen vanuit misschien China of India, met het vliegtuig, levert ook weer bakken extra CO2-uitstoot op. Dus liever wol kopen bij de plaatselijke schapenboer en zelf gaan breien, of bij de kringloop op zoek gaan naar een redelijk alternatief. Ik las trouwens op de Libelle site dat breien erg gezond is. Zo schijnt het dezelfde voordelen te hebben als mediteren, verlicht het symptomen van angst, stress en depressie, verbetert het je motoriek, help het gewricht- en peesontstekingen te voorkomen en het is ook goed voor je hersenen.

Dus als je de kans op hart- en vaatziekten wilt voorkomen, kun je het beste een warme trui gaan breien en als je heel bedreven bent kun je misschien voor volgend jaar wel een rode jurk breien, valt ook wat meer op dan een jurk uit de kringloop (die ik vandaag draag) en daardoor kun je extra aandacht vragen voor de Hartstichting en zijn activiteiten.