Selecteer een pagina

Of dekt de omgekeerde vlag de lading?

Een vlag is, volgens www.woorden.org een doek in één of meerdere kleuren, welke een land of een partij vertegenwoordigt, of dient om een signaal te geven. Rood wit blauw vertegenwoordigt Nederland. Het omgekeerd ophangen van de vlag wordt gedaan om een signaal af te geven.

Het bijzondere van een vlag is, dat hij meestal is gemaakt van een dunne stof, waardoor hij kan wapperen. Dat kan doordat een vlag meestal wordt vastgemaakt aan een vlaggenstok. Het wapperen is het gevolg van de wind. Dus aan het gewapper van een vlag kun je zien hoe de windstroom gaat. Het laat dus iets zien wat van zichzelf onzichtbaar is.

De vlaggen die tegenwoordig worden vastgemaakt aan bijvoorbeeld hekken en viaducten kunnen vaak niet wapperen. Dat is jammer, maar wel veiliger voor het verkeer. Wapperende vlaggen leiden namelijk meer af en kunnen eerder gevaarlijk zijn voor weggebruikers dan goed bevestigde stil hangende vlaggen.

Er is een hoop te doen om deze vlaggen. Dat komt ook omdat Nederland, zoals blijkt, geen wettelijke regels heeft voor het gebruik van een vlag, zo meldt de Rijksoverheid. Je mag namelijk altijd de vlag uithangen. Bij nationale feestdagen, zoals Bevrijdingsdag of Koningsdag, maar ook bij privé gebeurtenissen, zoals bij een huwelijk of het slagen voor een diploma. Ook mag je halfstokvlaggen gebruiken, niet alleen bij dodenherdenking, maar ook bij overlijden van een geliefde, zelfs als je kat of je goudvis doodgaat is halfstokvlaggen toegestaan.

Toch zijn er wel wat regels. Zo mag een vlag niet de grond raken en het verkeer niet hinderen en als je een vlag ’s nachts wilt laten hangen moet hij verlicht zijn.

In de Nederlandse taal komt ‘de vlag’ ook regelmatig terug. We spreken bijvoorbeeld over ‘de vlag strijken’ als je iets opgeeft, dus de moed opgeeft en dan stopt met waar je mee bezig bent. ‘De vlag uitsteken’ zeggen we als we ergens heel blij mee zijn en met ‘vlag en wimpel slagen’ betekent dat je slaagt met zeer goede resultaten. Zo las ik vroeger ‘De vlag in top voor de Kameleon’ over Hielke en Sietse, die met hun boot ‘De Kameleon’ stoere avonturen beleefden en daarvoor het hijsen van een vlag verdienden.

Op Ensie.nl las ik ook nog een paar andere spreekwoorden en gezegden met het woord ‘vlag’ erin. Zo ‘hangt de rode vlag uit’ als je ongesteld bent. Wanneer een jongen of man zijn hemd uit zijn broek heeft, wordt wel gezegd ‘de vlag hangt uit’ en ik las dat, volgens A.M.Schaerlaekens, kan worden gezegd ‘het bliksemt’ als meisjesondergoed zichtbaar is. Ik had van het laatste nog nooit gehoord, maar misschien een idee om opnieuw in te voeren, voor ouders die vinden dat hun dochter er te frivool bij loopt.

Maar slaat dit alles wel ergens op. Of slaat dit als een vlag op een modderschuit, dus dekt de lading de inhoud niet. Met een vlag op een modderschuit wordt ook wel ‘iets moois op iets lelijks’ bedoeld. Dus bijvoorbeeld een mooie hoed bij een oud joggingpak of een dure stropdas op een oud overhemd.

Is deze blog ook geen voorbeeld van een vlag op een modderschuit. Dus vrolijke informatie geven terwijl het onderwerp eigenlijk heel ernstig is.

Maar wat is dan de ernst, is dat het stikstofprobleem of het gebruik of misbruik van de Nederlandse vlag. Het mag duidelijk zijn dat ik in deze blog niet verder inga op het boerenprobleem, maar wel wat wil zeggen over de Nederlandse vlag die omgekeerd overal wordt opgehangen.  

Het omkeren van een vlag (Wikipedia.org) werd vanaf de 16e eeuw in de scheepvaart gebruikt om aan te geven dat een schip in nood was. Omdat communicatie via scheepstelegrafie of tegenwoordig de marifoon nog niet mogelijk was, werd er dus onder anderen gecommuniceerd via vlaggen.

Er zijn verschillende interpretaties van onze driekleur. Zo zou rood de kleur zijn voor het volk, wit voor de kerk en blauw voor de adel of de elite. Met het omkeren van de vlag wordt dan gezegd dat de elite boven het volk staat en er dus niet naar het volk, in dit geval de boeren, geluisterd wordt. Oké, voor de boeren dus een manier om te zeggen dat ze in nood zijn en zich niet gehoord voelen.

Maar weet wel dat er ook andere partijen zijn die een andere relatie hebben met de omgekeerde vlag. Veel Veteranen, maar ook burgers, agenten en brandweerlieden die hun leven op het spel zetten of hebben gezet voor Nederland, voelen zich beledigd door de omgekeerde vlag.

De omgekeerde vlag wordt gebruikt als steunbetuiging aan de boeren en als symbool van verzet tegen de stikstofmaatregelen, maar het leidt niet tot een politieke oplossing. De omgekeerde vlag kan zelfs leiden tot verkeersslachtoffers en tot onbegrip bij mensen voor wie de Hollandse vlag van grote geschiedkundige of emotionele waarde is.

Kortom, heb respect voor de vlag, laat hem lekker wapperen in de wind en misbruik hem niet.

Misschien moeten de boeren gewoon hun shirt uit hun broek laten hangen, dus op die manier de vlag uithangen, of gekleed zijn in boeren kleding met een nette hoed of sjaal, dus als een vlag op een modderschuit. Daar doen ze niemand kwaad mee en ondertussen in gesprek gaan met de mensen die enig invloed kunnen hebben op de stikstofmaatregelen. Doen ze dat niet, dan kan het gebeuren dat de boeren binnenkort de bietenbrug opgaan. Wat dat betekent mag je zelf even opzoeken.