Selecteer een pagina

Je kunt hem ook op 14 maart lezen

Als je regelmatig blogs van mij leest weet je dat ik dol ben op allerlei ‘weetjes’. Zo las ik dat het vandaag, 14 maart pi-dag is. Pi komt overeen met 3,14159265358. Pi wordt meestal afgekort met 3,14 ofwel 3/14, de Amerikaanse manier om 14 maar te schrijven. Op deze dag wordt er op scholen in Amerika vaak pi-zza gegeten.

Nu blijkt dat Albert Einstein, een bekende natuurkundige, ook op pi-dag is geboren. Einstein wordt weleens gezien als de beste denker aller tijden. Op ‘EOS wetenschap.eu’ las ik dat de hersenen van Einstein bewaard zijn, na zijn dood in 1955 en redelijk recent zijn onderzocht. Daaruit bleek dat er enkele opmerkelijke afwijkingen in zijn brein te vinden zijn. Opvallend is vooral dat de prefrontale cortex, van belang voor de concentratie en het doorzettingsvermogen groter zijn, waren, dan gemiddeld. Dit geldt ook voor gebieden die betrokken zijn bij zintuiglijke waarneming en het besturen van de gezichtsspieren. Maar is dit nu wat hem tot een genie maakte of is het een kwestie van ‘het juiste brein op het juiste moment’.

Opmerkelijk is trouwens ook dat Einstein nooit toestemming heeft gegeven voor het verwijderen van zijn hersenen. In de Quest las ik dat stukjes van zijn hersenen werden overgevlogen naar Canada en Japan. In de jaren negentig reed het in een Tupperware bakje op de achterbank van een auto heel Amerika door. Daarvoor lag het jarenlang opgeslagen in een garage in Kansas, in een appelkistje onder een bierkoeler.

Maar wat weten wij van onze eigen hersens, hoe gemiddeld of afwijkend die zijn en in hoeverre onze omgeving vroeger en nu invloed heeft (gehad) op onze intellectuele ontwikkeling. Hoe het ook zij, de hersenen van een mens beat ongeveer 50.000.000.000 neuronen en elk neuron heeft gemiddeld 10.000 connecties. Dit is meer dan we nodig hebben om pi te berekenen of de relativiteitstheorie van Einstein te kunnen begrijpen.

Veel hersencellen zijn wel nodig om bepaalde ingewikkelde vraagstukken op te lossen. Zo ben ik zelf onder de indruk van de qr-code en de uniciteit van elke code en de vraag wanneer ze ‘op’ zijn. Ik ben daarnaar gaan zoeken maar mijn gebrek aan wiskundig inzicht speelde me wel parten. Alleen het uiteindelijk antwoord, dat ik vond op Wikipedia, is indrukwekkend. Namelijk een 1 met 1432 nullen. Ik ga het niet narekenen en niet uitschrijven. Wie schrijft die blijft, zeg ik vaak, maar in dit geval is dat niet zo, geen lezer zou die nullen nalezen of tellen.

Maar nu heb ik even een error, zoals ze dat tegenwoordig noemen. Ik dacht dat het vandaag al de 14e was, maar het is ‘pas’ 13 maart. Nu kan ik natuurlijk de schuld geven aan mijn hersenkrimp, waar ik ooit eerder een blog over heb geschreven, of het gewoon afdoen met ‘een vergissing is menselijk’. Ik denk echt dat een vergissing menselijk is, maar ik kan me ook vergissen.

Ik zou natuurlijk ook mijn blog pas morgen kunnen posten, dan heeft niemand iets in de gaten. Of helemaal de handdoek in de ring gooien en gewoon dit schrijfsel verwijderen en: ‘de volgende keer beter’. Maar dan kom ik toch nog even terug op de hersens van Einstein en die van mij. Ook al ben ik niet bereid om een 1 met 1432 nullen uit te schrijven, wie mij kent weet dat ik ook wel een aardig doorzettingsvermogen heb, en zal deze blog dus afmaken en posten op de dag vóór 14 maart en het aan de lezen overlaten op welk dag de blog gelezen wordt.