Van eigen deeg
Het klinkt als een grap, maar het is vandaag Nationale Pindakaaskoekjes Dag. En let wel, geen Pindakaas dag, want dat is al geweest op 24 januari.
Wat is er zo bijzonder aan pindakaas. Pindakaas is in Nederland al sinds jaar en dag één van de meest populaire smeerbare broodbeleg. Pindakaas is van oorsprong geen Nederlands product, maar komt volgens Wikipedia oorspronkelijke uit Montreal, Canada. In 1884 was er daar een overschot aan pinda’s en toen is men van de pindaolie pindakaas gaan maken. Dit deed men zonder toevoeging van suiker en zout. Dus gezond.
In Nederland spreken we van pindaKAAS, maar in Engeland van peanutbutter, of wel pindaBOTER, in het Frans beurre de cacahuètes, dus ook pindaBOTER en in Zuid-Afrika spreekt men van Grondboontjiebotter, grondboontjesBOTER
Waarom spreken wij dan van KAAS. Is het omdat wij een echt kaasland zijn of heeft het een andere oorsprong. En jawel, het woord is gekozen omdat pindaBOTER is verboden. ‘BOTER’ blijkt in Nederland een beschermde term te zijn. BOTER mag alleen BOTER heten als er minstens 80% melkvet in zit, anders noem je het margarine. KAAS kent niet een dergelijke bescherming, leverkaas kennen we ook als broodbeleg, gemaakt van lever, maar er zit geen melk in. Wel heeft het ongeveer dezelfde structuur als pindaKAAS en zo is de cirkel weer rond.
Pindakaas staat ook bekend als een gezond product, het zorgt voor gezonde vetten, eiwitten, vezels en mineralen. Alleen mensen met een pinda allergie kunnen pindakaas beter vermijden. Neem je toch pindakaas dan kan dat leiden tot o.a. jeuk, niezen, benauwdheid, hoesten, maar ook tot een anafylaxie, beter bekend als een levensbedreigende shock. Dus voor deze mensen ook geen pindakaas koekje vandaag.
Verder zijn er over pindakaas nog een paar wetenswaardigheden, sommigen waar, anderen niet waar. Zo zou pindakaas helpen tegen dementie, echter toen ik daarover las vond ik zoveel tegenstrijdigheden, dat ik het maar zal laten voor wat het is. Wel is het zo dat bij Parkinson en Alzheimer de geur achteruitgaat, waardoor het steeds moeilijker is om pindakaas te ruiken. Wie wel pindakaas goed ruiken zijn muizen, in ouderwetse vallen wordt daarom regelmatig pindakaas gebruikt in plaats van kaas. En waar pindakaas in uitmunt is het stoppen met hikken. Heb je last van de hik, dan kan het langzaam eten van een lepel pindakaas je hik soms doen verdwijnen als sneeuw voor de zon.
Ik was benieuwd of pindakaaskoekjes voor ieder die geen pinda allergie heeft wel een goede versnapering is. Toen ik hierover ging lezen kwam ik terecht in een bonte schakering van recepten, aangepast aan allergieën, leefwijzen, diëten en andere voedingsvoorschriften of -voorkeuren.
Zo heb je koekjes zonder ei, voor de veganisten onder ons. Ook kun je de eventueel melk, die in sommige recepten wordt gebruikt vervangen door soja of havermelk. Tevens heb je koekjes zonder suiker, voor de diabetespatiënten en anderen die liever geen suiker te eten.
En hoe zit het met gluten. In principe zijn pinda’s glutenvrij, echter het kan zijn dat bij de verwerking wel gluten voorkomen in additieven of conserveermiddelen. Dus heb je een glutenallergie, let dan op wat er op het potje pindakaas staat. Op ‘Eastbobo’s’ las ik een lijst met glutenvrije pindakazen met de prachtigste namen zoals: ‘Nogmaals’, ‘MaraNatha’, ‘Verspreid de liefde’, ‘Skippy’ en ‘Teddy’.
Verder is het ook mogelijk om juist allerlei gezonde ingrediënten toe te voegen aan pindakaaskoekjes, zoals havermout, kokos, banaan, mits je daar dan weer niet allergisch voor bent.
Kortom, genoeg mogelijkheden voor de meesten van ons om van deze pindakaaskoekjes dag een feestdag te maken. Tegenwoordig heb je in grote steden zelfs pindakaaswinkels, maar ook de meest pindakaas soorten uit de supermarkt kunnen een goed basis vormen om vandaag ter ere van de Pinda heerlijke koekjes te maken.
Deze blog hoort bij de afdeling ‘geniet van de kleine dingen’ of ‘doe wat je nog kunt’, speciaal voor eenieder die lijdt onder het leven en de wereld.
Eet smakelijk.